DL9R1626 bw3+INEZIA v2
DL9R2146 bw3+INEZIA v2
DL9R2295 bw3+INEZIA
DL9R2511 bw3+INEZIA v2
DL9R2681 bw4+INEZIA
DL9R2892 bw3+INEZIA

De weelderige natuur van Costa Rica

De kleurrijke fotografie bestemming in Midden Amerika

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Koningsgier in fotohut Bence Maté
 • De prachtigste kikkers
 • Feeders bij onze lodges voor oneindige fotomomenten
 • De spectaculaire Resplendent Quetzal
 • Rustige rondreis langs de mooiste plekken

Is deze reis iets voor mij?

 • Compleet verzorgde reis inclusief vlucht
 • Rustig gelegen ecolodges (geen druk toerisme)
 • Reisbegeleider die deze reis al diverse keren heeft begeleid
 • Zorgvuldig getimede excursies om te profiteren van de lichtomstandigheden
 • Kleine groep: min. 6, max. 8 deelnemers

Reisomschrijving

Een bestemming die bij veel natuurfotografen hoog op de verlanglijst staat; en dat is volledig terecht! Iedere dag weer bezoeken we in een laag tempo prachtige plekken om te fotograferen. En prachtige plekken zijn er genoeg in Costa Rica.

De reis is uitermate compleet met onder meer een boottocht op zoek naar krokodillen en een excursie met een lokale vogelexpert op zoek naar de Resplendent Quetzal. Het mannetje van deze roodgroene trogon is met zijn 1 meter lange staart volgens velen de mooiste vogel van het westelijk halfrond.

Tijdens onze reis zullen we meer prachtige vogels kunnen vastleggen zoals kolibries, toekans en bijvoorbeeld de bizarre Boat-billed Herons met hun enorme snavel. We bezoeken botanische tuinen, vlindertuinen en we gaan het regenwoud in. We zullen ons dan ook niet alleen op het fotograferen van vogels richten, ook apen, vlinders, kikkers, leguanen, reptielen, landschappen en prachtige zonsondergangen staan op het programma. Een prachtige reis die alleen maar afgesloten kan worden met goede herinneringen en prachtige foto’s.

In de onze reissuggesties laten wij zoveel mogelijk de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken wij gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat u rechtstreeks vanuit uw kamer in alle rust kunt genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

Deze reis heeft een rustig tempo met veelal meerder aaneengesloten overnachtingen in de hotels waar u goed kunt fotograferen – zodat u uitgebreid de tijd krijgt om te fotograferen. Deze hotels zijn rustig gelegen midden in de natuur en hebben allemaal feeders (bananenfeeders en/of maïsfeeders en/of kolibriefeeders) op hun terrein, zodat u uitstekende fotografiemogelijkheden heeft.

Onze Nederlandstalige reisbegeleider die vanaf Amsterdam met u meereist, heeft deze reis al meerdere keren gedaan en kan al uw vragen – of dat nu tijdens de reis is of nog voordat u vertrokken bent – uit eigen ervaring beantwoorden. Een gerust idee!


Kaart Costa Rica fotoreis met hut Bence Mate
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht naar Costa Rica

  We vertrekken vandaag uit Amsterdam voor onze vlucht naar San Jose in Costa Rica, waar we volgens schema ’s avonds aankomen. Na aankomst worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van onze lokale agent die ons met een transfer van minder dan een kwartier naar een comfortabel hotel met zwembad brengt.

 • Dag 2-3

  Talamanca hooggebergte

  Vandaag en morgen overnachten we in een lodge midden in het beste gebied voor de Resplendent Quetzal. Deze lodge is de ideale uitvalsbasis voor fotografie van de fauna en flora van de hooglanden: ze zijn rustig gelegen aan de rand van het nevelwoud met een mooi panoramisch uitzicht op het omliggende dramatische berglandschap. Dit is één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en passeren onderweg de 3400 m. Hier komen we terecht in het paramo: een soort tropische alpiene vegetatie bestaande uit lage struiken, mini-bamboe, wolfsklauw en heel veel mossen. We gaan hier op zoek naar enkele paramo-specialiteiten zoals de Volcano Junco, Timberline Wren en Volcano Hummingbird. Vervolgens dalen we af naar onze lodge op 2500 meter. De bijzondere avifauna van deze plek trekt vogelliefhebbers aan van over de hele wereld. Zoals aangegeven is dit één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Deze groen-met-rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom. We schakelen lokale gidsen in die zeer goed op de hoogte zijn waar deze unieke vogel te vinden is. Daarnaast kunnen we heel wat Costa Rica – Panama endemen (soorten die enkel in Costa Rica en Panama voorkomen) zien, zoals Collared Redstart, Long-tailed Silky-flycatcher, Yellow-thighed Finch en Spangle-cheeked Tanager. Ook kolibries komen uitgebreid aan bod: alleen vandaag al kunnen tot 5 soorten in detail vanop korte afstand worden waargenomen rond de feeders die in de buurt van de lodge hangen. Tijdens ons verblijf in de lodge zullen we ongelimiteerd toegang hebben tot exclusieve fruitfeeders voor onder meer Acorn Woodpecker, Flame-colored Tanager en Yellow-thighed Finch en suikerfeeders met onder meer Fiery-throated Hummingbird, Lesser Violetear en Volcano Hummingbird. Ook kan er gezocht worden naar de fraaie Groene Stekelleguaan, die bij warm weer vaak te voorschijn komt om te zonnen. Exclusief voor ons worden feeders georganiseerd met de kans enkele van genoemde vogelsoorten te fotograferen.

 • Dag 4-5

  Dota gebergte en nevelwoud

  We dalen af naar een iets lagere hoogte en zullen de volgende dagen doorbrengen in een kleine B&B met zwembad rond 1200 meter hoogte. Vanuit onze lodge hebben we de exclusieve toegang tot het aangrenzend privénatuurreservaat (nevelwoud) en de vruchten- en suikerfeeders van de lodge en enkele trails. We kunnen hier direct kennis maken met een heel andere avifauna. Elegant Euphonia’s, Blue-throated Toucanet en Silver-throated Tanagers zijn vaak te zien bij de bosrand, en een hele reeks kleurrijke vogels passeren de vruchtenfeeders met o.a. kans op de spectaculaire Red-headed Barbet, Cherrie’s Tanagers en White-naped Brush-finch. Daarnaast zijn er suikerfeeders die kolibries aantrekken, zoals Violet Sabrewing, Green-crowned Brilliant en White-throated Mountain-gem. De toegangsweg naar de lodge is beplant met verbena struiken met kleine paarse bloemetjes, waar ook de kleinere kolibriesoorten zich te goed aan doen. Hier maken we kans op enkele zeldzaamheden zoals de White-tailed Emerald, het sublieme mannetje van de Scintillant Hummingbird en zelfs de White-crested Coquette wordt hier af en toe waargenomen…

 • Dag 6-8

  Parque Nacional Carara en Tarcoles rivier

  We dalen helemaal af naar de Pacifische Oceaan onderweg kunnen we van prachtige vergezichten genieten. We verblijven de komende dagen in een rustig gelegen lodge met mooi uitzicht op de mangroves voor de Stille Oceaan aan de ene kant en op het Parque Nacional Carara aan de andere kant. De lodge is ideaal voor de observatie van Scarlet Macaws die hier vaak erg dicht te benaderen zijn. Op de tweede dag staat exclusief voor ons een foto-excursie met een lokale vogelaar uit Orotina op het programma. Tijdens eerdere reizen hadden we Spectacled Owl op ooghoogte, de schuwe Lesser Ground Cuckoo, Pearl Kite, Ferruginous Pygmee Owl en de tropische kleurenexplosie van Turqoise-browed Motmot in dit gebied. Stuk voor stuk vogelsoorten om als natuurfotograaf van te smullen! Op onze laatste dag maken we twee boottochten op de Tarcoles rivier van elk 3 uur. Uiteraard beschikken we over onze eigen privé-boot. Onze kapitein maakt er een sport van om met engelengeduld de dieren te benaderen zodanig dat iedereen mooie foto’s kan nemen. Roze Lepelaar, Schimmelkopooievaar en Witte Ibis komen hier aan bod, net als enkele grote Amerikaanse Krokodillen (tot 5 m lang) die tot op enkele meters benaderd kunnen worden (we blijven steeds op veilige afstand en verstoren de dieren uiteraard niet). We programmeren één boottocht om 6:00 in de ochtend en ééntje om 15:00 in de middag om bij zacht licht te kunnen fotograferen en hopelijk een mooie zonsopkomst en zonsondergang mee te pikken.

 • Dag 9-10

  Arenal

  Onze volgende bestemming is een prachtige, afgelegen luxe lodge aan de rand van het regenwoud en aan de voet van (maar op veilige afstand) de Arenal vulkaan. De bloemenrijke tuinen van het hotel trekken heel wat interessante vogels aan zoals de Gartered Trogon, Black-cowled Oriole, Band-backed Wren, Crested Guan, Brown-hooded en White-crowned Parrots en Crimson-collared Tanager. Daarnaast zijn er feeders waar kleurrijke tanagers op afkomen, Montezuma Oropendola en zelfs de Great Currasow, een loopvogel ter grootte van een kalkoen. Opnieuw kijken we uit naar kleine kolibries aan de verbena bloemetjes met kans op onder meer Violet-headed Hummingbird, Green Thorntail en met wat geluk zelfs de Black-crested Coquette. Ook de schattige neusbeertjes zijn hier niet schuw en goed benaderbaar voor fotografie. Op onze twee dag maken we een ochtendwandeling via grote suspensiebruggen door het dak van het regenwoud. Op die manier krijgen we de fauna en flora van de boomtoppen wat beter te zien. Dit gebied is tevens een zeer goed vogelgebied met soorten die elders zeer moeilijk waar te nemen zijn, zoals de krachtige Ornate Hawk-eagle, Yellow-eared Toucanet, Spotted en Zeledon’s Antbird, Brown-billed Scythebill, Streak-crowned Antvireo en de zeldzame Keel-billed Motmot.

 • Dag 11-12

  Caraïbische laaglanden (Bence Mate hutten)

  Via uitgestrekte ananasplantages, weilanden en stukken regenwoud komen we terecht in het afgelegen Boca Tapada. Hier verblijven we in de eenvoudige Laguna de Lagarto Lodge, de absolute top voor natuurfotografie in Costa Rica. De wereldberoemde natuurfotograaf Bence Maté heeft hier een unieke schuilhut gebouwd voor fotografie van King Vulture. Oog in oog staan met deze kleurrijke gier is een unieke ervaring. Daarnaast hebben we hier ook toegang tot een exclusieve fotografiesetup, eveneens erg professioneel ingericht door Bence Maté. De vruchtenfeeders staan op ooghoogte op ongeveer 4 meter met een rustige achtergrond waar tot 3 soorten toekans gefotografeerd kunnen worden, verschillende kleurrijke tangara-soorten (Red-legged Honeycreeper, Scarlet-rumped Tanager, Golden-hooded Tanager), spechten (Black-cheeked Woodpecker, Chestnut-colored Woodpecker) en papegaaien (Brown-hooded Parrot en Orange-chinned Parakeet). De zogenaamde “perches” worden dagelijks vervangen bij deze feeders: dagelijks worden dus verse, mooi met mossen en bromelia’s beladen takken klaargezet bij de feeders zodat telkens andere foto’s genomen kunnen worden. Ook hebben we in de lodge ongelimiteerd toegang tot een kano om rustig te peddelen door de lagunes, waar kaaimannen zich bevinden (ongevaarlijk), verschillende reigersoorten, ijsvogels en Slangenhalsvogel. Tenslotte is het tropisch regenwoud vlakbij waar de mogelijkheden onbeperkt zijn voor macro-fotografie en voorzien we eveneens een macro-fotosessie met slangen en kikkertjes.

 • Dag 13-14

  Puerto Viejo de Sarapiqui

  We eindigen in het biodiverse Puerto Viejo de Sarapiqui in een mooi hotel met zwembad omgeven door mooie tropische tuinen. De vruchtenfeeders aan het restaurant zijn erg actief waar Collared Aracari’s en kleurrijke tanagers erg makkelijk benaderbaar zijn voor wie er nog niet genoeg van heeft gefotografeerd…Op 28 februari bezoeken we samen met een lokale gids Frog Heaven waar we kunnen kennis maken met enkele erg kleurrijke amfibieën en reptielen zoals de kleurrijke pijlgifkikkertjes, de Roodoogmaki-kikker en soms ook Green Basilisk. Vervolgens worden we uitgenodigd een kijkje te nemen bij een vlinderboerderij waar we de verschillende stadia van de levenscyclus van verschillende vlindersoorten kunnen bewonderen (eitjes, pop, rups en volwassen vlinder), waar ook vaak luiaards in de boom hangen en enkele bizarre insecten zich geregeld laten zien zoals grote wandelende takken en bidsprinkhanen.

 • Dag 15

  Van Puerto Viejo de Sarapiqui naar San José

  Voor we terugkeren naar de Centrale Vallei bezoeken we lokale vogelaar Jayro, een erg gepassioneerde natuurliefhebber die graag zijn passie deelt met anderen. Jayro heeft zijn kleine achtertuin omgetoverd in een paradijs voor natuurfotografen: erg actieve vruchtenfeeders waar we van vlakbij enkele kolibries kunnen bewonderen zoals White-necked Jacobin, Bronze-tailed Plumeleteer en Green-breasted Mango, maar ook vruchten etende vogels goed benaderbaar zijn zoals Chestnut-headed Oropendola’s en Olive-backed Euphonias. Ook bizarre insecten, kikkertjes en soms zelfs 3-tenige luiaards zijn vaak te zien in Jayro’s tuin. Daarnaast is Jayro vaak op de hoogte van rustplekken van nacht-actieve vogels zoals Crested Owl, Great Potoo en Spectacled Owl. Vervolgens gaan we naar een mooi hotel met prachtige botanische tuin iets buiten het centrum van San José voor de laatste nacht.

 • Dag 16

  Terugvlucht naar Nederland

  Afhankelijk van het tijdstip van onze terugvlucht is er in de ochtend nog de tijd om de prachtige tuinen van ons hotel te verkennen op zoek naar die laatste bijzondere foto. Een transfer brengt ons naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam.

 • Dag 17

  Aankomst in Amsterdam

  Einde van de reis.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Ongelimiteerd gezuiverd flessenwater
 • Vlucht- en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Reisbegeleiding door Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden

Exclusief
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 9,- p.p.
 • Boekingskosten €25,- per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 750,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen