Florida 5
Florida 11
Florida 10
Florida 3
Florida 16
Florida 13

Florida USA

the Sunshine State in het voorjaar

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Bezoek Cape Canaveral opzoek naar de zwarte Specht
 • Ten noorden van Tampa kunnen we de Roodkeelsialia en Carolinamees tegenkomen
 • Bezoek de Everglades en de Keys
 • Ook mogen de Yucatanamazilia, Brilparulazanger, Holenuil en Amerikaanse Schaarbek niet op onze lijst ontbreken
 • Kleine groep: min. 4 en max. 12 deelnemers

Reisomschrijving

In het zuiden van Florida wordt het nooit echt winter; de temperaturen blijven overdag vaak ruim boven de 20 graden, de zon schijnt volop en veel vogelsoorten uit Amerika en Canada kiezen er voor om in Florida te blijven overwinteren. De beste periode om Florida te bezoeken is in het droge seizoen, van november tot april. De Amerikaanse vogelwereld verschilt enorm van de Europese: de vele kleurige soorten doen exotisch aan en de vogels zijn vaak goed te benaderen.

Soorten als Zwarte Gier, Kalkoengier, Slangenhalsvogel, Witbuikreiger, Bruine Pelikaan, Rode Lepelaar, Witte Ibis en de majestueuze Amerikaanse Zeearend zijn algemeen aanwezig en laten zich vaak goed zien. Bijzondere soorten als Kaalkopooievaar, Koerlan (Limpkin), Amerikaanse Schaarbek, Katvogel, Parulazanger en Geelkruinkwak spreken tot de verbeelding en vormen maar een kleine greep uit het totale aanbod van soorten.

Eén van de soorten waar we specifiek naar zullen zoeken is de enige endemische soort die Florida rijk is: de Florida-Struikgaai (Florida Scrub Jay). Naast de vele vogelsoorten zoeken we ook naar Alligator, Zeekoe, Wasbeer en Zebra Longwing, een prachtige vlinder die we regelmatig tegenkomen tijdens deze reis.

We verblijven op verschillende locaties in gunstig gelegen accommodaties, zodat we snel de verschillende gebieden kunnen bereiken waar we op zoek gaan naar de mooie soorten die hier overwinteren. Met recht een prachtige reis door “the Sunshine State”.

De reis wordt begeleid door Wilfred Wilde en Joey Braat.


Florida 2025
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht Amsterdam - Florida

  We vertrekken vanuit Nederland en vliegen naar Florida waar we in de (na)middag aankomen op het vliegveld van Orlando om onze auto op te halen. Vervolgens rijden we naar ons hotel in de richting van Tampa.

 • Dag 2 - 3

  Tampa

  We zullen waarschijnlijk vroeg wakker zijn door het tijdverschil met Nederland en we beginnen dan ook vroeg in een prachtig natuurgebied ten Noorden van Tampa. Hier komen enkele soorten voor die we verder tijdens deze reis waarschijnlijk niet zullen zien zoals Roodkeelsialia, Carolinamees, Carolinawinterkoning, Carolina-eend en Bruinkopboomklever. Landschappelijk is dit gebied ook erg mooi en naast vogels kunnen we hier ook enkele soorten zoogdieren zien, waaronder de Amerikaanse Otter, al is deze soort vrij schaars.

  Na het ontbijt rijden we via de baai van Tampa naar het zuiden. Onderweg zullen we een aantal stops maken o.a bij een enorme elektriciteitscentrale. De centrale levert elektriciteit aan een groot deel van centraal Florida en gebruikt het water van de baai van Tampa als koelwater bij de productie. Het warm geworden koelwater wordt aan het einde van het proces weer teruggepompt de baai in waar het tientallen Zeekoeien aantrekt die het warme water heerlijk vinden om in te zwemmen en rusten. Waarnemingen van deze zeldzame soort zijn hier dan ook zo goed als gegarandeerd!

  Daarna rijden we verder door richting Sanibel Island hier zijn een aantal prachtige vogelplekken waar we ook de benen even kunnen strekken en een fijne wandeling kunnen maken. Hier in de omgeving vinden we een gebied waar we de endemische Floridastruikgaai kunnen zien. We nemen wat tijd om naar deze soort te zoeken voor we doorrijden naar ons hotel voor de komende twee nachten.

 • Dag 4

  Naples

  Deze ochtend begint in één van de vele onlangs gebouwde stedelijke gebieden van Florida, op zoek naar de Holenuil. Dit uiltje heeft wel iets weg van een Steenuil, maar leeft in holen in de grond. Vroeger was dit een zeer algemene soort in het zuiden van de Verenigde Staten, maar door de oprukkende bebouwing is de soort enorm hard achteruit gegaan. Zo erg zelfs, dat enkele van de belangrijkste plekken waar de soort nog voorkomt, letterlijk midden tussen de huizen is op stukjes grond die niet bebouwd worden. Deze vogels zijn aan mensen gewend geraakt en zijn dan ook bijzonder goed te fotograferen.

  Onze volgende stop ligt slechts een paar kilometer verderop, één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor steltlopers in Florida. Hier liggen verschillende lagunes waar een belangrijk deel van de wereldpopulatie van de bedreigde Dwergplevier overwintert, samen met soorten als Dikbekplevier, Kleine en Grote Geelpootruiter, Kleinste Strandloper, Alaskastrandloper, Steltstrandloper, Willet, Roze Pelikaan, Forster’s Stern en de grote, maar zeer behendige Amerikaanse Fregatvogel die aast op het eten van de vele Bruine Pelikanen die hier vliegen.

 • Dag 5

  Everglades

  We bezoeken vandaag het westelijk deel van de Everglades Dit rustige gedeelte van de Everglades is groter dan de provincie Gelderland en beslaat een veel groter oppervlakte dan het bekende Everglades National Park dat vaak wordt overlopen door toeristen.

  Het westelijke deel is over het algemeen droger en herbergt andere soorten zoals Witkaakweidespreeuw, Gouden Grondspecht en Roodflanktowie. Behalve voor vogels is dit ook een goed gebied voor andere diersoorten. Tijdens eerdere reizen zagen we hier onder andere verschillende soorten slangen, Rode Lynx en zelfs één keer de ernstig bedreigde lokale ondersoort van de Poema, de Florida Panther. We houden onze ogen open voor Coyote Witstaarthert, Opossum en de Wasbeer.

  Corkscrew Swamp Sanctuary is een belangrijk onderdeel van de Everglades en een toevluchtsoord voor veel vogels en zoogdieren. We komen hier in de ochtend aan en lopen dan over de boardwalk het gebied in. Van de boardwalk, die zowel over droge stukken grasland, als door bossen die onder water staan loopt, zoeken we naar de soorten van dit gebied. Vooral voor Kaalkopooievaars is dit een belangrijke broedplaats, maar ook andere aansprekende soorten als Bonte Zanger, Maskerzanger, Amerikaanse Zwarte Specht, Gestreepte Bosuil, Witoogvireo, Mirtezanger, Brilparulazanger en de prachtig gekleurde Purpergors komen hier voor.

 • Dag 6

  Everglades

  We rijden naar het oosten maar blijven een groot deel van de dag in het Everglades ecosysteem, dit keer in het nattere zuidelijke gedeelte, waar we op vorige reizen enorm veel soorten hebben gezien. Niet alleen is dit de beste plek in de staat om Alligators van dichtbij te zien, ook vogels als Amerikaanse Zwarte Specht, Blauwe Gaai, Witte Ibis, Witbuikreiger, Grote Zilverreiger, Kleine Blauwe Reiger, Amerikaanse Blauwe Reiger, Mirtezanger, Amerikaanse Klapekster, Rode Kardinaal, Grote Kuiftiran, Bandijsvogel en Amerikaanse Roodborstlijster hebben we hier eerder gezien.

  ’s Middags gaan we op zoek naar één van de kenmerkende vogels van Florida, in het oostelijke deel van de Everglades. De Slakkenwouw is een soort die in Midden en Zuid Amerika soms algemeen voorkomt, maar in Florida heeft de soort een zeer beperkte verspreiding. Er zijn enkele bekende plekken om deze soort te zien, hoewel er soms wat geduld voor nodig is. Vlakbij het grootste indianenreservaat van de Everglades is de beste plek en hier zullen we afwachten tot we de soort opmerken.

  Mocht er tijd over zijn dan is deze regio vaak goed voor zeldzame wintergasten. We houden de Florida Rare Bird alert goed in de gaten en hebben eventueel de mogelijkheid om wat tijd te besteden aan soorten die hier normaal gesproken niet voorkomen. Zeldzaamheden die we tijdens eerdere reizen gezien hebben zijn onder andere de Yucatánamazilia, Westelijke Spindalis en Cubaanse Kwartelduif. De exotische namen van deze soorten geven goed aan dat Florida in de winter elk jaar weer goed is voor verschillende verrassingen uit Midden Amerika en de Caraïben.

   

 • Dag 7

  Keys

  De Florida Keys is een serie eilanden die zich ten zuiden van het vasteland uitstrekken en met elkaar zijn verbonden door een serie bruggen. Dit gebied heeft maar weinig openbaar toegankelijke plekken, het meeste is privé-bezit, maar we kunnen op enkele plekken terecht om onze honger naar vogels te stillen. Afhankelijk van hoeveel soorten we eerder in de week al gezien hebben, kunnen we een bezoek brengen aan een vogelasiel dat niet alleen gewonde vogels opvangt, maar waar vaak ook “wilde” soorten als Bonte Zanger, Mirte Zanger, Witte Ibis en Geoorde Aalscholver te vinden zijn.

  Een andere plek om te bezoeken is Big Pine Key, waar een endemische ondersoort van het Witstaarthert voorkomt, het zeer kleine Key Deer. Hier hebben we ook kans op Kortstaartbuizerd, Roodstaartbuizerd, Roodschouderbuizerd en Coopers Sperwer, die qua grootte tussen onze Sperwer en Havik valt.

 • Dag 8

  Keys - Miami

  We staan weer bij tijds op en gaan naar een aantal verschillende natuurreservaten ten noorden van Miami. Door dit gebied lopen enkele boardwalks waarvandaan we een goed zicht hebben op de verschillende soorten vogels die hier voorkomen. We zoeken onder andere naar Dennezanger, Palmzanger, Geelkeelzanger, Blauwkopvireo, Dikbekfuut, Blauwvleugeltaling, Amerikaanse Roerdomp en de schuwe Amerikaanse Woudaap.

  Aan het einde van de ochtend rijden we naar het volgende gebied, slechts een paar kilometer verderop. Ook hier loopt een boardwalk dwars door het het gebied en veel van de soorten die we vanochtend gezien hebben, zullen we dan ook nu weer zien, maar dit gebied heeft ook enkele specialiteiten: Soraral, Mottled Duck en Zwartbuikfluiteend komen hier veel voor en het is de enige plek in het zuiden van Florida waar zowel Double-crested Cormorant als Neotropical Cormorant te zien zijn.

  Tijdens de warmere middaguren rijden we verder naar het noorden, richting Cape Canaveral, de plek waar we morgen zullen zijn. Onderweg ligt een natuurreservaat dat niet alleen landschappelijk tot de mooiste plekken van Florida behoort, maar waar we ook regelmatig Amerikaanse Zwarte Specht tegenkomen. In het riviertje dat door het reservaat stroomt zwemmen in deze tijd van het jaar ook verschillende zeekoeien die zich soms van dichtbij te bewonderen zijn.

  Als er voldoende tijd is bezoeken we hier in de buurt nog een ander reservaat waar we op zoek gaan naar de enige endemische vogelsoort van Florida, de Floridastruikgaai

 • Dag 9 - 10

  Cape Canaveral

  We beginnen vroeg vandaag. Onze doelsoort, de zeer zeldzame Red-cockaded Woodpecker, komen met name in de ochtend tegen. De vogels overnachten in vaste nestholen en foerageren ’s ochtends meestal even in de buurt van hun roestbomen; dat is ook het moment om de vogels te zien, later op de dag worden de vogels maar weinig waargenomen. Hoewel dit een zeer goed gebied is voor deze soort, moeten we een flinke portie geluk hebben, maar omdat hun roestbomen duidelijk gemarkeerd zijn, weten we exact waar we moeten zoeken.

  In de loop van de ochtend rijden we richting Cape Canaveral, de plek waar de Space Shuttles gelanceerd worden. In het omliggende gebied zijn activiteiten maar beperkt toegestaan; de natuur heeft sinds de jaren ’60 grotendeels haar gang kunnen gaan. In de vele meertjes van het gebied overwinteren in deze tijd van het jaar veel vogels die de gevaarlijke oversteek naar Zuid Amerika of Mexico niet willen maken. We zoeken naar vogels als de majestueuze Amerikaanse Zeearend, Visarend, Witte Pelikaan, Bruine Pelikaan, Kleine Blauwe Reiger, Amerikaanse Blauwe Reiger, Marmergrutto, Amerikaanse Kluut, Bandijsvogel en Amerikaanse Schaarbek, een soort die een erg lange onder snavel heeft, waarmee ze door het water vliegen, net zolang tot ze beet hebben om de snavel dan razendsnel dicht te klappen.

  We bezoeken ook de noordkant van het schiereiland, waar we op zoek gaan naar de enige endemische vogelsoort van Florida, de Floridastruikgaai. Er zijn verschillende beschermde natuurgebieden waar de Floridastruikgaai voorkomt en wij bezoeken een gebied met een relatief grote dichtheid van deze zeldzame soort, die slechts een paar duizend vogels telt. We hebben op deze reis dan ook een goede kans op deze soort!

  Een leuke bonus in dit gebied is de goede kans om zowel Zeekoeien als Tuimelaars van dichtbij te zien. De dieren gebruiken een waterweg die twee lagunes verbindt en zijn hier vaak zeer goed te bekijken. Ook soorten als Bruine Pelikaan, Koningsstern, Bandijsvogel en Roze Lepelaar zijn hier te vinden.

 • Dag 11

  Orlando

  Omdat de meeste vluchten naar Europa pas in de middag vertrekken, hebben we in de ochtend nog wat tijd voor een laatste stop om te vogelen. We kunnen ervoor kiezen een zelfde gebied als één van de eerdere dagen te bezoeken, maar afhankelijk wat we nog willen zien kunnen we ook in een gebied onderweg naar Orlando stoppen. Na onze laatste stop kunnen we terug kijken op een fantastische reis met prachtige soorten en rijden we terug naar het vliegveld waar we aan boord gaan van de vlucht terug naar Nederland

   

 • Dag 12

  Aankomst Nederland

  Vandaag landen we weer in Nederland en mogen we terugkijken op een prachtige reis.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Vliegticket en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie vlucht
 • Vogelchecklist
 • Nederlandstalige gids(en)
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle toegangsgelden

Exclusief
 • Lunch en diner
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 750
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen