345X0601 bw3+INEZIAomg
345X0328 bw4+INEZIAomg
345X0783 bw3+INEZIAomg
DL9R0257 bw4+INEZIA
Inezia 6204
345X1804 bw3+INEZIA

Baltsende Grote Trappen

4-daagse trip naar Duitsland

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Genieten van het voorjaar dat losbarst
 • Kans op het zien van baltsende Grote Trappen
 • Soorten als Rode en Zwarte Wouw, Zeearend, Kraanvogel, Ortolaan en Hop

Is deze reis iets voor mij?

 • Vervoer per busje, geen vlucht nodig voor deze reis
 • Het tempo van de reis is rustig, zonder lange wandelingen
 • Voor zowel absolute beginners als geoefende vogelaars een leuke reis
 • Een mooie mix van onze vogels, aangevuld met meer oostelijke soorten
 • Kleine groep: min. 5, max. 14 deelnemers

Reisomschrijving

Op slechts een paar uur rijden van Nederland, in de Duitse deelstaat Brandenburg, ligt een vrij onbekend vogelgebied dat echter vele spectaculaire vogelsoorten herbergt. Onze najaars-reizen vertrekken jaarlijks meerdere malen, maar je zou bijna vergeten dat ook het voorjaar in deze streek geweldig is. Zo maakt u grote kans op het zien van baltsende Grote Trappen (een onvergetelijke ervaring!) maar ook op vele andere tot de verbeelding sprekende soorten als Rode en Zwarte Wouw, Zeearend, Kraanvogel, Grauwe Kiekendief, Ortolaan en Hop.

We verblijven drie nachten in een pension in de buurt van Berlijn en gaan dagelijks op pad op zoek naar bijzondere soorten. Groepen van tientallen Grote Trappen (ongeveer een kwart van alle Grote Trappen die nog in Noord Europa voorkomen), Zeearend (de grootste roofvogel van Europa), Kraanvogels en de vele andere voorjaarssoorten zorgen voor een prachtige vogelreis die een mooie introductie is voor Oost-Europa en een eventueel vervolg in bijvoorbeeld Slowakije of Bulgarije.

Brandenburg ligt in de voormalige DDR, om de Duitse hoofdstad Berlijn heen. Door de Russische bezetting is een groot deel van de oorspronkelijke natuur niet ontwikkeld tot landbouwgebied waar tegenwoordig vooral Grote Trappen, Kraanvogels en roofvogels van profiteren. De laatste overgebleven Grote Trappen in Noord Europa, iets meer dan 100 vogels, leven in drie verschillende gebieden in Brandenburg. De vogels worden goed beschermd en de lokale bevolking is inmiddels gewend aan toeristen die speciaal komen om hun “Groẞtrappen” te bekijken. Verschillende uitkijktorens en uitzichtpunten geven een goed beeld van het beschermde gebied en de kans dat we Grote Trappen zullen zien is dan ook bijna 100%! De kans op baltsende Grote Trappen, iets wat elke vogelliefhebber een keer zou moeten meemaken, is ook zeer groot; de trappen baltsen vaak op een goed zichtbare plek in hun broedgebied.

In de omgeving zoeken we, in een meren- en moerasgebied, naar bijbehorende soorten: Roodhalsfuut, moerassterns, steltlopers, Roerdomp, IJsvogel, Otter, Woudaapje, Draaihals, Grote Karekiet en Buidelmees. Ook duidelijke sporen van Bever behoren hier tot de reële mogelijkheden, met in de avond kans op het zien van de Bever zelf. Het tempo van de reis is rustig, zonder lange wandelingen. Het hotel is uitstekend, net als de Duitse maaltijden!


Kaart Duitsland Grote Trappen en Kraanvogels v2
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reis naar Duitsland en eerste Kraanvogelontmoeting

  Rond 9 uur in de ochtend verzamelen we bij station Deventer.* Hiervandaan rijden we in een ongeveer 6 uur - met enkele stops onderweg - richting ons hotel. We proberen deze eerste dag aan het einde van de middag al een eerste bezoek aan de baltsplek van de Grote Trappen te brengen.
  Met wat geluk zien we vanavond al de eerste trappen met hun imposante baltsgedrag. De Kraanvogels foerageren in de omliggende akkers en we zien normaal gesproken deze middag ook al de eerste wouwen.

  Na aankomst bij ons pension checken we daar in en maken we ons op voor de heerlijke Duitse keuken!

  * In overleg is het soms mogelijk dat u met eigen vervoer deelneemt aan deze reis. U krijgt daarvoor een korting op de reissom. Per reis is slechts zeer beperkt beschikbaarheid hiervoor. Vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 • Dag 2-3

  Diverse excursies in de omgeving

  Op minimaal één van de dagen bezoeken we het gebied van de Grote Trappen. Hoewel het gebied volledig beschermd is, zij er verschillende (doodlopende) wegen door het gebied waar we mogen zoeken naar de trappen. Aan de rand van het gebied is een uitzichtpunt waarvandaan de trappen regelmatig van vrij dichtbij gezien kunnen worden. Ook Kraanvogels laten zich hier meestal zien, Grauwe Kiekendieven jagen boven de velden en Grauwe Gorzen laten hun kenmerkende rinkelende zang horen vanuit struiken en boompjes.

  Langs de oevers van een nabijgelegen meer gaan we vanuit enkele uitzichtpunten op zoek naar water- en moerasvogels. Visarend, Zeearend, Roerdomp, Roodhalsfuut, Waterral, Buidelmees en vele eenden en steltlopers worden hier normaal gesproken in mooie aantallen gezien en vanuit de bomen langs de diverse landweggetjes laten Ortolanen hun weemoedige zang horen.

 • Dag 4

  Terugreis naar Nederland

  Afhankelijk van de weersomstandigheden de afgelopen dagen zijn er vandaag verschillende mogelijkheden. Bij goed weer kunnen we besluiten om nogmaals een merengebied in het zuidelijk deel van Brandenburg aan te doen. Als het deze dag of de dagen ervoor nat geweest is, is een bezoek aan dit meer echter geen optie. In dat geval is een andere optie om een bosgebied te bezoeken om te zoeken naar voorjaars-soorten als Fluiter, Wielewaal, Taigaboomkruiper en Zwarte Specht. Naar verwachting komen we in de loop van de middag aan bij station Deventer, zodat iedereen ruim voldoende tijd heeft om de zelfde avond nog thuis te komen.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden (vanaf diner op dag 1 tot en met lunch op dag 4)
 • Vervoer van en naar Duitsland
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden
 • CO2 compensatie reis

Exclusief
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen