grusgrus 20161030 DE Brandenburg Pim Wolf OW3A4858 copy
DE0E3465bewerk
345X4997 bw3+INEZIA
345X5453 bw3+INEZIA
345X5187 bw2+INEZIA
345X4758 bw3+INEZIA

Grote Trappen en tienduizenden Kraanvogels

4-daagse vogelreis Duitsland

Reisomschrijving

Op slechts een paar uur rijden van Nederland, in de Duitse deelstaat Brandenburg, ligt een vrij onbekend vogelgebied waar in het najaar tientallen Grote Trappen, tienduizenden(!) Kraanvogels en ganzen en honderden Zeearenden zich opmaken voor de winter.

We verblijven drie nachten in een pension in de provinsie Brandenburg in de buurt van Berlijn. Dagelijks gaan we op pad op zoek naar bijzondere soorten; groepen van tientallen Grote Trappen (ongeveer een kwart van alle Grote Trappen die nog in Noord Europa voorkomen), de grootste roofvogel van Europa, duizenden ganzen en tienduizenden Kraanvogels die naar hun slaapplaats vliegen zorgen voor een onvergetelijke reis.

Brandenburg ligt in de voormalige DDR, om de Duitse hoofdstad Berlijn heen. Door de Russische bezetting is een groot deel van de oorspronkelijke natuur niet ontwikkeld tot landbouwgebied waar tegenwoordig vooral Grote Trappen, Kraanvogels en ganzen van profiteren.

De laatste overgebleven Grote Trappen in Noord Europa, iets meer dan 100 vogels, leven in drie verschillende gebieden in Brandenburg. De vogels worden goed beschermd en de lokale bevolking is inmiddels gewend aan toeristen die speciaal komen om hun “Groẞtrappen” te bekijken. Verschillende uitkijktorens en uitzichtpunten geven een goed beeld van het beschermde gebied en de kans dat we Grote Trappen zullen zien is in deze tijd van het jaar dan ook bijna 100%!

Iets verder naar het oosten is een ander spektakel te vinden. Op hun reis van de broedgebieden in het noorden naar de overwinteringsgebieden in het zuiden komen hier elk jaar tienduizenden Kraanvogels aansterken op hun reis. De aantallen Kraanvogels zijn onvoorstelbaar: bijna twee keer zoveel als in bekendere gebieden als het Diepholzer Moor of Lac du Der in Frankrijk! Ook de Kraanvogels weten zich goed beschermd en komen elke dag na hun fourageertochten in de omliggende velden terug naar hun gezamenlijke slaapplaats waar ze zeer goed te bekijken zijn. Het is echter niet het zien van de grote aantallen Kraanvogels dat het meeste indruk zal maken, met name het karakteristieke “grus grus” geluid dat de Kraanvogels maken om contact te houden met hun soortgenoten zorgt telkens weer voor kippenvel bij de toeschouwers.

In de omgeving gaan we ook op zoek naar ganzen, vooral Kolganzen, Taiga- en Toendrarietganzen, enkele Brandganzen en af en toe ook een Dwerggans of Roodhalsgans, alles bij elkaar ruim 50.000 ganzen die in dit gebied zitten. Ook eenden en grote groepen Kieviten en Goudplevieren fourageren in het gebied, en zij trekken op hun beurt weer flink wat roofvogels aan: Zeearenden, Blauwe Kiekendieven, Ruigpootbuizerds, Haviken, Torenvalken, Smellekens en af en toe een Rode Wouw komen allemaal af op de grote hoeveelheid prooivogels in het gebied.

In de bossen in de omgeving zoeken we onder andere naar Zwarte Specht, Kleine Bonte Specht en Appelvink en we checken regelmatig de toppen van struiken in de meer open gebieden in de hoop een Klapekster te vinden.

Het tempo van de reis is rustig, zonder lange wandelingen. Het pension is goed maar eenvoudig met op alle kamers eigen sanitaire faciliteiten. In de avond dineren we in één van de pensions en genieten we van ruime keuze van de Duitse keuken. Het hoofdgerecht is inbegrepen in de reissom.

Deze reis wordt meerdere malen uitgevoerd:

Vrijdag 4 oktober 2024
Vrijdag 11 oktober 2024
Vrijdag 18 oktober 2024

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden (vanaf diner op dag 1 tot en met lunch op dag 4)
 • Vervoer van en naar Duitsland
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden
 • CO2 compensatie reis

Exclusief
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 9,- p.p.
 • Boekingskosten € 25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen