Helgoland VJ 2023 4439
Helgoland VJ 2023 4872
Helgoland VJ 2023 4899
Helgoland VJ 2023 4916
Helgoland VJ 2023 4963
Helgoland VJ 2023 5069

Helgoland

Jan van Genten en veel meer

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Wandelend vogelen en genieten van de natuur
 • Unieke kans op fotograferen en genieten van Jan van Genten met een waarnemingsafstand van minder dan één meter.
 • Kliffen vol met zeevogels, waaronder zeekoeten, alken en drieteenmeeuwen.
 • Kliffen vol met zeevogels, waaronder zeekoeten, alken en drieteenmeeuwen.
 • Nog volop vogeltrek in deze tijd met altijd kans op leuke soorten, zoals Roodmus, Grauwe fitis en dwaalgasten als bijvoorbeeld baardgrasmus.

Is deze reis iets voor mij?

 • Vervoer heen per auto, dus geen vliegreis
 • Op Helgoland alles te voet en lekker de hele dag struinen (het eiland is klein!)
 • Mogelijkheid om dag met de groep of op eigen gelegenheid in te delen, dus veel flexibiliteit
 • Unieke kans voor het waarnemen van zeevogelkolonie
 • Een van de weinige plekken in Europa waar je zo dichtbij de Jan van Genten staat
 • Deze reis is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar
 • Kleine groep: min. 5, max. 10 deelnemers

Reisomschrijving

Helgoland is een begrip onder vogelaars. Op nog geen vijf uur rijden van Utrecht ligt dit kleine Duitse eiland, een waar vogelparadijs. Een eiland waar je in een uur omheen kan lopen, maar dat groot genoeg is om je dagen te vermaken en één te voelen met je omgeving. De manier van vogelen op Helgoland, lekker de hele dag op het gemak struinen tussen al het groen, is wat veel vogelaars benoemen als één van de hoogtepunten van hun bezoek aan Helgoland. En daarnaast natuurlijk de opvallende tamheid van veel aanwezige vogels. Dit omdat deze dieren vaak een eind over zee hebben gevlogen voordat ze weer land onder hun voeten hebben.

Deze reis vindt plaats in het voorjaar en dan is Helgoland het domein van zeevogels. De meest in het oog springende is wel de Jan van Gent. Er broeden op Helgoland zo’n 1450 paar van deze prachtige vogels en het is één van de weinige plekken in Europa waar je heel dicht bij de vogels kan komen zonder deze te verstoren. De eerste jonge genten zullen al geboren worden terwijl sommige paren nog bezig zullen zijn met de balts. Voor wie Jan van Genten wil fotograferen is dit de plek en de tijd van het jaar. Naast Jan van Genten herbergt Helgoland nog 1000en andere zeevogels waaronder  Zeekoeten en Alken. De jonge zeekoeten zijn al wat groter en zullen over een week of twee alweer met papa het nest verlaten en de volle zee op zwemmen. Het geluid van de roepende drieteenmeeuwen bij de kolonie blijft elke keer weer een heerlijke beleving en Helgoland is eigenlijk de dichtstbijzijnde plek om te genieten van deze prachtige meeuwensoort.

Het aantal trekvogels dat op het eiland aanwezig is, is in het voorjaar niet te vergelijken met het najaar. Maar eind mei, begin juni is nog een prima tijd voor doortrekkende zangvogels. Grauwe vliegenvanger, Bosrietzanger en Spotvogel zijn voorbeelden van soorten die juist in deze tijd op het eiland waargenomen kunnen worden.
Maar een mooi mannetje zingende Roodmus of het geluid van een zingende Grauwe Fitis is ook typisch voor Helgoland eind mei.

En daarnaast is er altijd kans op zeldzame soorten die op het eiland gevonden worden, zoals bijvoorbeeld de Baardgrasmus die vaak in deze periode gevonden wordt. Helgoland blijft Helgoland en dus altijd spannend.

Ondanks dat we de aantallen vogels van het najaar missen, bezoeken we wel alle “bekende” plekken. Zo brengen we een bezoek bij het Noordstrand, een zeer bekende plek voor bezoekers van Helgoland. In het najaar zijn hier vaak veel zangvogels te bewonderen en te fotograferen die voedsel zoeken tussen het aanwezige zeewier. In het voorjaar is dit strand een mooie plek om de zeevogels van en naar de kolonie te zien gaan.

Een bezoek aan het naastgelegen eilandje Düne, vooral bekend van de daar verblijvende Grijze en Gewone Zeehonden, mag natuurlijk niet ontbreken. Naast deze zeehonden is dit eiland voor trekvogels ook een prima plek om even bij te komen. Het eiland heeft een zoetwaterplasje wat de nodige vogels aantrekt.

Helgoland is groen en zo goed als het gehele eiland is bedekt met bosjes, struikjes en grasveldjes en vogels kunnen werkelijk overal opduiken. Het is dan ook een groot genot dit eiland gewoon te voet een paar dagen te ontdekken.

De informatievoorziening op het eiland verloopt prima met een WhatsApp groep waar waargenomen soorten op worden doorgegeven. Een beetje kennis van de plekken op het eiland is dan wel handig, naast kennis van de Duitse vogelnamen.

Kortom, een heerlijke reis waarin het tempo laag ligt, er veel flexibiliteit mogelijk is, we de hele dag rustig lopend het eiland verkennen en waarbij voor zowel beginnende als gevorderde vogelaar en fotograaf voldoende te beleven zal zijn.


Kaart Duitsland Helgoland
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Start reis in Cuxhaven

  We verzamelen in de namiddag bij ons hotel in de buurt van Cuxhaven, op ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht. Bent u niet in de gelegenheid om zelf naar Cuxhaven te komen, dan is er beperkt mogelijkheid om tegen betaling met de reisbegeleiding mee te rijden. We dineren gezamenlijk en bespreken de verwachtingen.

 • Dag 2

  Met de boot naar Helgoland

  In de ochtend vertrekken we na het ontbijt met de boot naar Helgoland en vanaf de boot hopen we al de nodige vogels te zien te krijgen. We maken kans op diverse soorten meeuwen een sterns, wat doortrekkende zangvogels, maar bijvoorbeeld ook nog op late doortrekkende jager. Natuurlijk zullen we als we in de buurt van Helgoland komen de eerste Jan van Genten zien. Onze bagage wordt op het eiland naar het hotel gebracht en we kunnen al vogelend naar het hotel lopen waar we halverwege de middag in kunnen checken. Helgoland is een klein eiland en goed te belopen. We zullen de komende dagen dan ook alles lopend doen, een ideale manier om vogels te kijken en je één te voelen met de natuur. In de avond wordt er in het dorp beneden gedineerd in één van de vele restaurantjes. De auto blijft op de bewaakte parkeerplaats in Cuxhaven.

 • Dag 3

  Excursies op Helgoland

  We hebben twee dagen de tijd om al lopend te genieten van de vogels op Helgoland. Afhankelijk van de gedane waarnemingen en het weer zullen de verschillende hoeken van het eiland worden verkend. We kunnen voor het ontbijt een korte wandeling maken, waarbij we bijvoorbeeld het ochtendlicht kunnen gebruiken voor het fotograferen van de Jan van Genten. Na het ontbijt gaan we weer vogelen en de lunch zullen we of in het veld nuttigen of ergens in het dorp. Naar behoefte en afhankelijk van het weer is er natuurlijk voldoende gelegenheid om overdag een heerlijke bak koffie te nuttigen in de vele restaurantjes. Het eiland is zo klein dat je in 20 minuten van de ene naar de andere kant kunt lopen, wat onze flexibiliteit ten goede komt. Er zijn eigenlijk geen goede en slechte plekken op het eiland, want vogels kunnen, zeker als we goed weer hebben en de trek nog aan de gang is, echt overal zitten. Uiteraard zullen we op deze voorjaarsreis naar Helgoland voldoende aandacht besteden aan de vogelkliffen en de kolonie Jan van Genten die inmiddels zo’n 1450 paren telt. Zeekoeten en veel drieteenmeeuwen zullen op de kliffen aanwezig zijn. Helgoland biedt een uitgelezen kans om onder verschillende lichtomstandigheden de zeevogels, en dan met name de Jan van Genten te fotograferen. We zullen dan ook verschillende keren gedurende deze dagen een bezoek aan deze kliffen brengen. Het bovenland bestaat uit wat grasvelden waar in deze tijd veel kneuen rondhangen. Ook de Velduil wordt vaak jagend boven deze vlakte gezien. De vuurtoren die aan de zuidgrens van deze vlakte staat, werkt vaak als een magneet voor trekvogels en de bosjes rondom zijn altijd een bezoekje waard. Een andere plek die we zeker bezoeken is het laagland voor de jeugdherberg. Natuurlijk is het aantal trekvogels in het voorjaar niet te vergelijken met de aantallen en de beleving in het najaar, maar zeker eind mei kan de trek nog vele verassingen in petto hebben. Als we doorlopen komen we bij het Noordstrand, een zeer bekende plek voor bezoekers van Helgoland. Dit omdat er naast zeevogels ook veel zangvogels te bewonderen en te fotograferen zijn die voedsel zoeken tussen het aanwezige zeewier. In het voorjaar is dit ook een goede plek om vliegende zeevogels te bewonderen en fotograferen die van en naar de kolonie op de kliffen vliegen. Één van de dagen zullen we gebruiken om naar het nabijgelegen Düne te gaan. Met een klein bootje zijn we daar in minder dan tien minuten. Düne staat bekend om zijn Grijze en Gewone Zeehonden, maar is ook een prima eiland om een dagje te vogelen.

 • Dag 5

  Terugreis naar Nederland

  In de ochtend kunnen we nog vogelen op het eiland en in de namiddag gaan we met de boot terug naar Cuxhaven waar onze reis weer tot een einde komt. We zullen terug kijken op een hopelijk fantastische reis waarin vooral de zeevogelkolonies een belangrijke rol spelen. Maar hopelijk ook met nog vele zangers die in deze tijd nog kunnen doortrekken. En natuurlijk zou Helgoland Helgoland niet zijn als er niet een verassing op het eiland zal verschijnen. Einde van de reis.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle dagen ontbijt (vanaf dag 2)
 • Overtocht met de boot naar en van Helgoland
 • Overtocht naar Düne
 • Alle toegangsgelden
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief
 • Vervoer naar (en eventueel parkeren) in Cuxhaven
 • Lunch, diner en uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 9,00 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 200,-
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen