boomkikker Brenne
aspisadder Brenne
Brenne
eikelmuis Brenne
emys Brenne
wespspin Brenne

La Brenne

Frankrijk

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Natuur-struinvakantie met aandacht voor al het kleins en kruipends: amfibieën, reptielen, vlinders, libellen, spinnen, kevers, kleine zoogdieren
 • Nachtexcursies voor amfibieën, nachtvlinders, vleermuizen en andere kleine zoogdieren
 • Goede kans op waarnemen Europese moerasschildpad
 • Smaragdhagedissen en boomkikkers: de groene juwelen
 • Vertoeven in een eeuwenoud cultuur historisch landschap met bijzonder hoge natuurwaarden

Is deze reis iets voor mij?

 • Rustig tempo en dus voldoende tijd om volop te genieten
 • Genieten van zowel het landschap als de flora en fauna
 • Lunch zoveel mogelijk in het veld
 • Dit is geen vogelreis, toch kans op een breed scala aan water- en rietvogels
 • Gehele reis vanuit dezelfde centraal gelegen camping, overnachtingen in blokhutten
 • Alle accommodaties maken gebruik van een gedeeld sanitairgebouw
 • Kleine groep; Min 3, Max 14 deelnemers (Vanaf 7 deelnemers met 2 begeleiders)

Reisomschrijving

Een bestemming om de hoek! Een week lang doorkruizen we het 1000 meren gebied van midden Frankrijk in het departement d'Indre, in het Parc Naturel Régional de la Brenne.

Dit gebied is al eeuwenlang het hart van de Franse karperteelt en als dusdanig beroemd bij de sportvissers uit heel Europa. Vele watertjes zijn via een sluizensysteem met elkaar verbonden, en tijdens de karperoogst worden de meertjes leeggepompt. Verder lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Maar dit kleinschalige landschap met zijn ontelbare watertjes en plasjes, de Franse étangs, kent hierdoor wel bijzonder hoge natuurwaarden. Voor veel dieren is de streek dan ook een heuse hotspot.

Het zwaartepunt van de reis zal zich richten op de herpetofauna: amfibieën en reptielen dus.
De Europese moerasschildpad heeft hier nog een gezonde populatie en ook andere soorten reptielen en amfibieën komen nog in grote aantallen voor.
In het gebied staan diverse goed bereikbare en comfortabele wildobservatie- en vogelkijkhutten, dus ook voor fotografie met statief zijn diverse mogelijkheden.

Mogelijk waar te nemen soorten herpetofauna (Nederlandse naam):

Europese moerasschildpad
Ringslang
Adderringslang
Aspisadder
Geelgroene toornslang
Esculaapslang
Westelijke Smaragdhagedis
Zandhagedis
Muurhagedis
Levendbarende hagedis
Hazelworm
Gewone pad
Rugstreeppad
Vroedmeesterpad
Boomkikker
Springkikker
Groengestipte kikker
Vuursalamander
Marmersalamander
Kamsalamander
Vinpootsalamander
Diverse groene kikkers

Op deze reis zijn er 2 Reisbegeleiders (Robert en Joris)

Robert Top

Al op jonge leeftijd ontdekte Robert (1979) de fascinerende onderwaterwereld van Noord-Hollandse polderslootjes. Als hij niet buiten was, zat hij wel in de plaatselijke bibliotheek en zo raakte hij steeds meer gebiologeerd door het dierenrijk. Het was dan ook niet meer dan logisch dat hij “iets met dieren” zou gaan doen en koos voor de studie Diermanagement in Leeuwarden. Hij studeerde af op een onderzoek naar adderpopulaties op de Drentse heide en vond vervolgens een baan bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), waar hij specialist werd in casussen met reptielen. Hier leerde hij ook de Ineziagidsen Eduard Opperman en Wilfred Wilde kennen. In zijn vrije tijd bleef hij echter aangetrokken tot de natuur en als vrijwilliger is hij actief bij onder andere RAVON en een lokale vleermuiswerkgroep.

Na 12 jaar LID besloot Robert zijn hart te volgen en gooide hij het roer om. Hij kocht met zijn vriendin een boerderijtje in de Achterhoek en ging aan de slag als ecoloog bij Staring Advies, adviesbureau voor landschap en natuur. Zijn passie werd zijn werk en gedreven door nieuwsgierigheid leert hij nog elke dag over de fascinerende natuur, waarbij zijn interessegebied uiteenloopt van amfibieën tot vogels, van wantsen tot vlinders en nog veel meer.

Robert doet niets liever dan struinen, waarbij hij met zijn scherpe blik vaak leuke ontdekkingen doet. Zijn kennis, ervaringen en vondsten deelt hij graag met anderen. Wie met Robert op een vogelreis gaat, kan dan ook thuis komen met onverwachte foto’s van hagedissen, vlinders of schorpioenen. En wil je hem écht enthousiast zien, vraag hem dan maar eens naar de rugstreeppad…

 

 


Kaart La Brenne
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reisdag richting het zuiden

  Vandaag rijden we richting het zuiden. We zullen ergens voorbij Parijs onze eerste nacht met elkaar doorbrengen in Frankrijk. We dineren in (de buurt van) het hotel en gebruiken deze avond graag om elkaar beter te leren kennen.

 • Dag 2

  Aankomst in La Brenne

  Na onze tweede reisdag komen we aan midden in de groene omgeving van Natuurpark van de Brenne. We verblijven tijdens deze reis op een camping waar we overnachten in blokhutten. Deze gezellige houten huisjes met een tentdoekdak (24 m2) bieden plaats aan 2 personen en zijn voorzien van twee openslaande deuren voor een optimale natuurbeleving. Elke bungalow heeft zijn eigen loungeset op het terras. Binnenin is de kampeerbungalow voorzien van comfortabele bedden, een zithoek en een open keuken met een 4-pits gasfornuis, koelkast, koffiezetapparaat, waterkoker en compleet keukengerei. In het voor- of naseizoen houdt de kachel het binnen lekker warm. De kampeerbungalows beschikken over een campingtoilet (Porta Potti) en voor het overige sanitair kun je terecht in één van de drie ruime toiletgebouwen. Drinkwater kun je halen bij de nabijgelegen tappunten. Wij kijken er al naar uit om in de avonden samen voor onze bungalows te zitten en onder genot van een drankje de dag door te spreken.

 • Dag 3 - 6

  Verkennen van de omgeving La Brenne

  We bezoeken diverse natuurrijke gebieden en brengen daar het grootste gedeelte van de dag door. Dit gaat op een zeer rustig tempo, zodat elke deelnemer de tijd heeft voor het fotograferen van hetgeen wat wordt gezocht. Bij twee bezoekerscentra zullen we (indien beschikbaar) met een lokale Engels sprekende gids een informatieve excursie volgen en meer uitleg krijgen over de Brenne, de Moerasschildpaddenbescherming en overige flora en fauna. Onze veldavonturen stoppen niet als de zon ondergaat. Na een diner gaan we ons best doen om de Eikelmuis te vinden en met de batdetectors gaan we ontdekken welke vleermuissoorten we kunnen horen. Uiteraard zal een avondconcert van Boomkikkers en misschien zelfs Vroedmeesterpadden niet ontbreken. Ook Vuursalamanders zouden we in deze nachtelijke avonturen kunnen tegenkomen. Bij het opstellen van een nachtvlinderlamp zullen er ongetwijfeld ook verrassingen opduiken.

 • Dag 7

  Terugreis dag

  Aan alle mooie dingen komt een einde en zo nemen we vandaag afscheid van de Brenne en aanvaarden we onze terugreis naar Nederland. Vandaag zullen we, uiteraard met verschillende stops, in één keer terug rijden naar Nederland en weer stoppen op een nader te bepalen centraal punt in Nederland.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden (ontbijt, lunch en diner) (zie beschrijving voor toelichting)
 • Vervoer per comfortabele minibus
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Reisbegeleiding door 1 of 2 Nederlandstalige reisbegeleiders
 • Op sommige plekken mogelijk Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgave van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage aan garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 275,-
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen