IMG 1784 bw3+INEZIA v2
Natuurfotografie in de Alpen 2 v2
968A8721 bw3+INEZIAomg v2
968A7879 bw3+INEZIA
zwiterland 3
968A8430 bw3+INEZIA

Natuurfotografie in de Alpen

Vergezichten, alpenflora, bergmeertjes en watervallen

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Watervallen op meer dan 3.000 meter hoogte
 • Bergmarmotten, Alpensteenbokken, mogelijk ook Gemzen, Steenarend, Rode Wouw, Lammergier, Vos en Hermelijn
 • Treinreis naar Oberalp, de officiële bron van de Rijn
 • De prachtige natuur van de Alpen

Is deze reis iets voor mij?

 • Niet elke dag reizen en uitpakken: één hotel de hele reis
 • Eenvoudige wandelingen en met geringe hoogteverschillen
 • Zelf de tijd nemen die je per onderwerp wilt besteden
 • Genieten van de grootsheid van de alpenlandschappen en de bergen
 • Kleine groep: min. 4, max. 7 deelnemers

Reisomschrijving

Met een select groepje gepassioneerde natuurfotografen gaan we in Graubünden volop genieten van de grootsheid van kenmerkende alpenlandschappen en vergletsjerde bergen. Graubünden, “ het land van 150 dalen”, ligt in het oosten van Zwitserland en is het grootste van de 26 kantons. Het is hét berg- en passengebied bij uitstek en wordt geheel in beslag genomen door Alpen.

Deze voor landschappen, flora, fauna en Art of Nature gevarieerde natuurfotografie-reis heeft een gevarieerd aanbod van fotowandelexcursies, trips met ons reisbusje, tochten met verschillende kabelbanen en de indrukwekkende treinreis naar de oorsprong van de Rijn. Kleurrijke alpenweiden en hoogveengebieden tussen 1.300 en 2.000 m. wachten ons met fotogenieke vergezichten, alpenflora, bergmeertjes en watervallen. Over avontuurlijke, goed te bewandelen bergpaden, langs watervallen, midden tussen de kleurrijke rotsformaties en bergflora van de Julier gaan we op zoek naar fotogenieke Bergmarmotten (Murmeltiere). Mogelijk zien we hier ook Hermelijn, Vos, Gemzen, Alpensteenbokken, Rode Wouw, Steenarend en met wat geluk ook Lammergier zoals op eerdere reizen.

We maken een treinreis met schitterende vergezichten, tot boven de sneeuwgrens. Reisdoel is de Oberalppas (2.044m.) met aansluitend een fotowandelexcursie naar de Tomasee, de bron van de Rijn. Op het programma staan twee kabelbaantochten: de Somtgant (1.212 m. voor bergflora, vergezichten en Bergmarmotten) en een tocht naar het middenstation van de Piz Corvatsch (3.033 m.) voor een mooie tijdloze bergwandeling naar het fotogenieke gletsjermeer.

In deze grootse natuur zie je na de zomerperiode doorgaans weinig toeristen. We verblijven in een recent gemoderniseerd B&B. Als groep genieten we op het terras of binnen van het naast ons B&B gelegen restaurant van onze diners en delen we de vele reisindrukken en foto impressies met elkaar.


Kaart Zwitserland fotoreis
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reis naar Zwisterland

  Onderstaande dagindeling is indicatief en wordt grotendeels bepaald door de weersomstandigheden. Doel is om maximaal te genieten van de verschillende berglandschappen, flora en fauna. Dit biedt iedere deelnemer tijd en ruimte om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. De reisbegeleider stemt ‘s avonds het reisprogramma voor de volgende dag af met tips over mee te nemen foto-apparatuur, kleding en ideeën om onderweg te lunchen.

  In de ochtend vertrekken vanuit vanuit een centraal punt in Nederland* per minibus naar onze accommodatie in Savognin. Onderweg stoppen we verschillende keren om de benen te strekken of een sanitaire stop te maken, maar neem voor alle zekerheid een lunchpakket en drinken mee. ’s Avonds na het diner informeert de reisbegeleider u met een fotopresentatie over de verschillende locaties en de onderwerpen die de komende dagen op het programma staan. *In overleg met de reisbegeleider is het soms mogelijk om op een andere plek (bijvoorbeeld thuis of een andere voor u gunstige locatie te worden opgehaald.)

 • Dag 2

  Fotowandelexcursie berglandschappen, alpenweiden, watervallen

  Na het ontbijt gaan we naar de zacht glooiende alpenweiden op een hoogte van 1.300 m, op korte loopafstand van ons hotel. Je went geleidelijk aan de zuurstofrijke hoogten en fotografeert verschillende berglandschappen met kans op rijk bloeiende alpenflora en kenmerkend insectenleven. Zo zat hier de afgelopen jaren na een warme zomer nog de uit Italië met de warme Rhônewind doorgevlogen Libelgaasvlieg of Vlinderhaft. ’s Middags rijden we in een stief kwartiertje naar bijna 1.500 meter hoogte. Na een korte wandeling langs de rivier de Julia kunnen we ons uitleven op een bijna 15 m. hoge waterval. Mogelijkheden om naar keuze te experimenteren met lange sluitertijden, grijsfilter of Art of Nature effecten zijn ruim aanwezig. ’s Avonds schuiven we aan voor het heerlijke diner en wisselen we met elkaar de fotobelevenissen van die dag uit.

 • Dag 3

  Hoogveengebied voor landschappen, alpenflora en bergmeren

  Na het ontbijt rijden naar een op bijna 2.000 meter hoogte gelegen hoogveengebied voor een gevarieerde fotowandelexcursie. Geen forse wandelkilometers, maar continu genieten van de afwisselende berglandschappen, meertjes, watervalletjes, kleurrijke hoogveen- en alpenflora (o.a. Waterdrieblad). Er is een gezellig restaurant voor desgewenst een koffiestop en ontspannen te genieten van het weidse landschap. ’s Avonds dineren we weer samen en delen we met elkaar onze fotobelevenissen van die dag.

 • Dag 4

  Kabelbaan naar de Somtgant voor flora en Bergmarmotten

  Na het ontbijt rijden we naar Savognin en stappen we in de kabelbaan naar de Somtgant voor imposante vergezichten en kleurige bergweides. Tijdens eerdere reizen hebben we hier op bergweides en venen de zeldzame Heideparelmoervlinder kunnen fotograferen. Je kunt je eigen foto onderwerpen bepalen en de tijd nemen die je per onderwerp wilt besteden. De Bergmarmotten zijn hier talrijk en laten zich vaak goed fotograferen; fotokansen te over.

 • Dag 5

  Julier voor watervallen, flora en fauna, o.a. Bergmarmotten

  Voor een boeiende dagtrip vertrekken we na het ontbijt naar Bivio, de parel van de Julier (2.384 m.). Na 24 haarspeldbochten parkeren we op 2.233 m de auto en maken we van hieruit een gevarieerde fotowandelexcursie over een gemarkeerd en goed begaanbaar bergpad. We lopen te midden van gevarieerde bergflora en rotsplantjes met insectenleven. We lopen naast en tussen rotsformaties door en staan continu oog in oog met een lang lint van watervallen in de door smeltwater altijd actieve Julia. We posteren ons verdekt tussen de rotsen voor het vastleggen van de etende, spelende en altijd waakzame Bergmarmotten. Hier hebben we tevens kans op Adder, padden, kikkers, Ringslang, salamanders, Hermelijn, Vos, Steenarend, Rode Wouw en Lammergier. We gebruiken de meegenomen picknicklunch tussen de rotsen of naast de watervallen. Voldaan over de bergwandeling en vele fotobelevenissen van die dag zetten we ‘s avonds de traditie voort van gezellig tafelen en delen we met elkaar onze fotobelevenissen van die dag.

 • Dag 6

  Tiefencastel per trein naar Oberalppas en Tomasee (oorsprong Rijn)

  Na het ontbijt rijden we naar het treinstation van Tiefencastel voor de treinreis naar de Oberalppas. De Oberalppas (2.044 m.) vormt de verbinding tussen de Zwitserse kantons Graubünden en Uri. De huidige weg over de pas heeft een stijging van 10% en is gebouwd in 1862 – 1863. Over het bergzadel van deze bergketens van de Alpen loopt ook de spoorlijn met de felrode treinen van de Matterhorn Gotthard Bahn (MGB). De top van de Oberalppas bevindt zich op een groene vlakte die voor een groot deel in beslag wordt genomen door het stuwmeer, de Oberalpsee. Dit 1.200 meter lange meer is rijk aan forellen. We maken van hieruit een mooie fotowandelexcursie naar de Tomasee. Dit op 2.345 m. boven de zeespiegel gelegen bergmeer (2 ha. groot) wordt beschouwd als de officiële bron van de Rijn. De Rijn is met 1.233 km. één van de langste rivieren van Europa. Ongeveer 200 km. ligt in Zwitserland en 160 km. in Nederland voor de Rijn (onder verschillende namen) in de Noordzee uitmondt.

 • Dag 7

  Kabelbaan naar het middenstation van de Corvatsch

  Na het ontbijt rijden we over de Julierpas (2.384 m.) naar Silvaplana bij St. Moritz voor de tocht met de bergkabelbaan van de Corvatsch (3.451 m.). Doel is het middenstation. Als alternatief kunnen we eerst naar het hoogste bergstation op 3.033 m. om van daaruit te genieten van het schitterende uitzicht op de top om daarna met de kabelbaan terug te gaan naar het middenstation. Hier maken we een interessante fotowandelexcursie naar een fotogeniek gletsjermeertje. Vandaag is er de keuze om bij het ontbijt een lunchpakket te maken een mee te nemen of te lunchen in het restaurant op de berg.

 • Dag 8

  Terugreis naar Nederland

  We vertrekken na het ontbijt voor de terugreis naar Nederland, met als extra bagage onze unieke natuurbelevingen, volle geheugenkaarten en herinneringen aan deze natuurfotografiereis.

Goed om te weten

Praktische informatie

Met een select groepje gepassioneerde natuurfotografen gaan we in Graubünden volop genieten van de grootsheid van kenmerkende alpenlandschappen en vergletsjerde bergen. Graubünden, “ het land van 150 dalen”, ligt in het oosten van Zwitserland en is het grootste van de 26 kantons. Het is hét berg- en passengebied bij uitstek en wordt geheel in beslag genomen door Alpen.

Deze voor landschappen, flora, fauna en Art of Nature gevarieerde natuurfotografie-reis heeft een gevarieerd aanbod van fotowandelexcursies, trips met ons reisbusje, tochten met verschillende kabelbanen en de indrukwekkende treinreis naar de oorsprong van de Rijn. Kleurrijke alpenweiden en hoogveengebieden tussen 1.300 en 2.000 m. wachten ons met fotogenieke vergezichten, alpenflora, bergmeertjes en watervallen. Over avontuurlijke, goed te bewandelen bergpaden, langs watervallen, midden tussen de kleurrijke rotsformaties en bergflora van de Julier gaan we op zoek naar fotogenieke Bergmarmotten (Murmeltiere). Mogelijk zien we hier ook Hermelijn, Vos, Gemzen, Alpensteenbokken, Rode Wouw, Steenarend en met wat geluk ook Lammergier zoals op eerdere reizen.

We maken een treinreis met schitterende vergezichten, tot boven de sneeuwgrens. Reisdoel is de Oberalppas (2.044m.) met aansluitend een fotowandelexcursie naar de Tomasee, de bron van de Rijn. Op het programma staan twee kabelbaantochten: de Somtgant (1.212 m. voor bergflora, vergezichten en Bergmarmotten) en een tocht naar het middenstation van de Piz Corvatsch (3.033 m.) voor een mooie tijdloze bergwandeling naar het fotogenieke gletsjermeer.

In deze grootse natuur zie je na de zomerperiode doorgaans weinig toeristen. We verblijven in een recent gemoderniseerd B&B. Als groep genieten we op het terras of binnen van het naast ons B&B gelegen restaurant van onze diners en delen we de vele reisindrukken en foto impressies met elkaar.

Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen