IMG 3396
345X3023
IMG 3639
NAO 2022 bewerkt 1480
Adventalen
IMG 3632

Noord Spitsbergen op de Plancius

Op zoek naar de IJsbeer in het pakijs

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • IJsberen zien in hun ijzingwekkende thuis
 • Wakker worden in een zee vol ijsschotsen
 • Verschillende soorten walvissen, Walrussen, poolvossen, rendieren...
 • Adembenemende gletsjerlandschappen
 • Arctische vogels als Ivoormeeuw en Koningseider in broedkleed
 • TIP: bekijk de fotogalerij voor veel meer hoogtepunten of lees de blogs van eerdere reizen

Is deze reis iets voor mij?

 • Volledig verzorgde en comfortabele reis in expeditiestijl
 • Nederlandstalige reisbegeleider van Inezia die u vóór, tijdens en na de expeditiereis helpt
 • Dagelijks zodiaclandingen en cruises; we gaan echt beleven, niet alleen voorbij varen
 • Reis wordt uitgevoerd volgens duurzaamheidsrichtlijnen van AECO, en is zeker geen grootschalige cruise

Reisomschrijving

Begin de reis met het verkennen van het dorpje Longyearbyen en vaar daarna mee op expeditiecruise naar het noordwesten van Spitsbergen. Aanschouw het indrukwekkende poollandschap, waaronder het bijzondere pakijs en ga mee op zoek naar schitterende pooldieren: walvissen, rendieren, walrussen en de ‘Koning van de Arctic', de IJsbeer.

Deze reis kan ook worden geboekt als verlenging van de voorgaande reis van Vlissingen naar Spitsbergen. Wanneer deze beide reizen tegelijk worden geboekt ontvangt u een combinatiekorting van 5% over de totale reissom.


kaart PBS juni 2024
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Inschepen in Longyearbyen

  Aankomst in Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Voordat u aan boord gaat van het schip heeft u de gelegenheid om rond te wandelen door dit kleine stadje. Het Poolmuseum is een bezoek waard, maar mooier is het nog om in de omgeving wat te wandelen. In en vlakbij Longyearbyen zijn regelmatig zoogdieren als Poolvos en Rendier te zien en vogels als Noordse Stern, Paarse Strandloper, Kleine Alk, Grote Burgemeester en zelfs Ivoormeeuw! Aan het einde van de middag gaat u aan boord en varen we het Isfjord uit. Het is mogelijk om één of meerdere dagen eerder aan te komen en in Longyearbyen te blijven, vraag ons naar de mogelijkheden.

 • Dag 2

  Sallyhamna en Raudfjord

  Het schip gaat naar Sallyhamna waar in het verleden een karkas van een Gewone Vinvis regelmatig IJsberen heeft aangetrokken. In de middag gaan we naar het Raudfjord aan de noordkust van West-Spitsbergen, een prachtig fjord met imposante gletsjers, waar vaak de favoriete prooien van IJsberen op de ijsschotsen uitrusten: Baardrobben en Ringelrobbben. Op de kliffen en langs de kust van het fjord zijn drukke zeevogelkolonies en een opvallende rijke begroeiing, met name in de vele beschutte plekken van het fjord.

 • Dag 3

  Liefdefjord en Andøya

  Afhankelijk van de weers- en ijsomstandigheden vaart het schip naar de monding van het Liefdefjord en gaan we aan land voor een wandeling over de toendra van Andøya. Hier broeden veel Eiders en Kleine Rietganzen en met wat geluk zien we hier ook de zeldzame Koningseider. Als het ijs niet te dicht is in het fjord vaart het schip het fjord in, naar de imposante Monaco-gletsjer met een 5 kilometer lang gletsjerfront. In het water aan de voet van de gletsjer foerageren vaak Drieteenmeeuwen en soms ook Beluga’s. Tijdens eerdere reizen zijn er IJsberen óp de gletsjer gezien, een unieke kans om prachtige foto’s te maken.

 • Dag 4

  Hinlopen Strait en Lomfjordshalvøya

  Het schip vaart de Hinlopen Straat in, een goede plek om te zoeken naar Baardrobben, Ringelrobben, Ivoormeeuwen en natuurlijk IJsberen! Via de trap gaan we van het schip de zodiac in en varen we door de ijsvelden van Lomfjordshalvøya naar de vogelklif van Alkefjellet waar duizenden Dikbekzeekoeten broeden. Aan de oostkant van de Hinlopen Straat probeert de expeditieleiding aan land te gaan bij Palanderbukta op Nordaustlandet waar we een goede kans hebben op onder andere Rendier, Kleine Rietgans, broedende Ivoormeeuwen en Walrussen!

 • Dag 5

  Laagøya en Phippsøya

  In de ochtend probeert de expeditieleiding aan land te gaan bij Laagøya, een haul-out voor Walrussen. Deze enorme dieren komen hier aan land om uit te rusten en kunnen dan redelijk dicht benaderd worden zonder verstoord te worden. In de middag komen we aan bij Phippsøya, in de zeven eilanden archipel, ten noorden van Nordaustlandet. Hier bent u op 81 graden Noorderbreedte, op minder dan 1000 kilomer van de Noordpool! In dit gebied leven veel IJsberen en Ivoormeeuwen en mogelijk “parkeert” de expeditieleider in overleg met de kapitein het schip in het ijs, wachtend op IJsberen die mogelijk in de buurt zijn en het schip van dichtbij komen bekijken… In de avond zet het schip weer koers naar het westen.

 • Dag 6

  Pakijsrand Noord Spitsbergen

  Op weg naar het westen vaart het schip door de ijsschotsen aan de rand van het pakijs, de favoriete plek van IJsberen. Met geluk zien we hier ook de zeer zeldzame Groenlandse Walvis.

 • Dag 7

  Fuglehuken of Alkhornet

  We gaan aan land aan de noordkant van Prins Karls Forland bij Fuglehuken, waar Willem Barentsz vermoedelijk voor het eerst voet aan land heeft gezet op Spitsbergen. Bij Fuglehuken broeden veel vogels en langs de kust zitten veel Gewone Zeehonden, de enige populatie op Spitsbergen. In dit gebied zien we ook overblijfselen uit de periode van de intensieve jacht op IJsberen, met oude en niet meer functionerende klemmen en geweervallen. Aan de andere kant van het fjord bij Forlandsundet is weer een haul-out voor Walrussen. Als alternatief is het ook mogelijk dat het schip het St. Johns Fjord invaart of dat we aan land gaan bij Alkhornet waar Poolvossen aan de voet van de vogelkolonies patrouilleren op zoek naar een makkelijk maal in de vorm van eieren of jonge vogels die uit het nest zijn gevallen. Hier leeft ook een grote populatie van het Spitsbergenrendier. In de loop van de avond komt het schip weer aan bij Longyearbyen en legt aan bij de kade.

 • Dag 8

  Ontschepen in Longyearbyen

  We gaan van boord en u heeft de keuze om langer in Longyearbyen te blijven (vraag ons gerust naar de mogelijkheden) of om meteen naar de luchthaven te gaan voor de vlucht naar huis. N.B.: Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reisbeschrijving. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven worden ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises, helicoptervluchten en/of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen aan boord
 • Alle maaltijden aan boord
 • Alle lezingen aan boord
 • Alle landingen
 • Alle havengelden
 • Koffie, thee en water
 • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief
 • Vliegticket
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen