Bijeneter portret zittend
2019 bukgarije bewerkt 8749
Southern Comma
50A0416 Dijkerman 3
DSC07749
DSC08531

Rovers en bonte kleuren in Bulgarije

Op zoek naar roofvogels en zuidelijke specialiteiten

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Meer dan 25 soorten roofvogels!
 • Ruime variatie aan kleurrijke soorten als Bijeneter, Blauwe Rotslijster, Scharrelaar en Hop
 • Maskerklauwier, Griekse Spotvogel en Rotsklever
 • Het prachtige en vaak onbewoonde platteland van Oost Europa

Is deze reis iets voor mij?

 • Rustig tempo, genoeg tijd om te genieten van onze waarnemingen
 • We verblijven in drie verschillende hotels
 • Genieten van de heerlijke Bulgaarse keuken
 • Kleine groep: min. 4, max. 10 deelnemers

Reisomschrijving

Als het om roofvogels gaat zit je in Bulgarije goed. Veel soorten hebben hier een gezonde populatie en zijn te vinden in de verschillende habitats van het land. Onze reis is gericht op twee groepen roofvogels. Als eerste richten we ons op soorten die in het oosten en zuidoosten van Europa voorkomen zoals Oostelijke Keizerarend, Balkansperwer, Roodpootvalk, Schreeuwarend, Steenarend, Slangenarend, Arendbuizerd, Aasgier, Vale Gier, Monniksgier, Steppekiekendief, Kleine Torenvalk, Dwergarend, Zwarte Wouw en met geluk zelfs Sakervalk. De tweede groep bestaat uit soorten die weliswaar in West-Europese landen voorkomen, maar waarvan sommige zeldzaam zijn of niet gemakkelijk te zien. Denk onder meer aan Havik, Grauwe Kiekendief, Zeearend, Wespendief en Slechtvalk.

We reizen door een relatief onbekend deel van Bulgarije, op zoek naar roofvogels. Daarnaast zien we ook een variatie aan kleurrijke soorten die bij het warme weer van zuidoost Europa passen zoals Bijeneter, Wielewaal, Scharrelaar, Hop, IJsvogel, Blauwe Rotslijster. Ook zeldzamere soorten als Maskerklauwier, Griekse Spotvogel en Rotsklever kunnen we tegenkomen. Tijdens onze reis hebben we ruim tijd voor het zien van vogels maar zullen we ook veel vlinders en diverse zoogdieren zien, alles onder ons motto “het echte genieten”.

Gedurende de hele reis verblijven we in 3 familiehotels waaronder in het Oostelijke Rhodope gebergte. Naast het vogelen kunnen we tijdens deze reis ook genieten van de lokale keuken, frisse lucht en rustige en oorspronkelijke natuur.

 


Kaart Bulgarije rovers en bonte kleuren
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Bulgarije

  We vertrekken vanuit Nederland voor onze vlucht naar Sofia waar we na aankomst worden opgewacht door onze lokale gids. Hij rijdt ons in ongeveer drie uur naar een klein stadje bij Sakar Mountain. Na aankomst checken we in in ons hotel en gaan we als de tijd het toelaat direct op zoek naar de eerste waarnemingen van roofvogels. We verblijven de komende drie nachten bij Sakar Mountain.

 • Dag 2-3

  Omgeving Sakar Mountain

  We gebruiken deze drie volle dagen om de heuvels rond Sakar Mountain te verkennen. Sakar Mountain is een kleine berg in het grensgebied tussen Bulgarije en Turkije. Het hoogste punt van de berg is slechts 856 meter boven zeeniveau, maar in de omgeving van de berg zijn veel verschillende habitats te vinden – enorme natuurlijke weiden, diepe eikenbossen, een grote rivier en honderden kleine bronnen. De nabijheid van de Turkse grens en de schaarse bevolking in dit gebied zijn de oorzaak waarom het gebied zijn natuurlijke uitstraling goed heeft behouden. Duizenden Siesels, Hazen en andere knaagdieren dienen als “voedselbank” voor de roofvogels. Gedurende het jaar zijn hier meer dan 30 soorten roofvogels te vinden. Onze belangrijkste soorten in deze regio zijn Oostelijke Keizerarend, Dwergarend, Schreeuwarend, Balkansperwer, Arendbuizerd, Slangenarend, Zwarte Wouw, Grauwe Kiekendief, Steppekiekendief, Roodpootvalk, Kleine Torenvalk en voor ons bekendere soorten als Boomvalk, Buizerd, Torenvalk, Havik en Sperwer. Op één van de dagen bezoeken we het grootste stuwmeer in de regio – het Ovcharista-stuwmeer (40 minuten rijden). Hier vinden we Zeearend, Boomvalk, Torenvalk, Grauwe Kiekendief, Bruine Kiekendief en op trek ook Visarend en Roodpootvalk. Naast roofvogels zien we veel watervogels – reigers, zilverreigers, eenden, steltlopers, aalscholvers, IJsvogel, Buidelmees en aan de oevers ook Kalanderleeuwerik. Naast onze belangrijkste doelwitten (de roofvogels) zien we deze dagen ook zuidelijke specialiteiten zien zoals Maskerklauwier, Griekse Spotvogel, Isabeltapuit, Oostelijke Blonde Tapuit, Balkanbergfluiter, Balkanvliegenvanger, Casarca, Zwartkopgors en Cirlgors. Op sommige avonden, na het diner, maken we ook een nachttour door het gebied en gaan we op zoek naar nachtsoorten als Dwergooruil, Bosuil, Kerkuil, Steenuil, Nachtzwaluw en de lokale specialiteit: de tientallen Goudjakhalzen die in dit gebied leven.

 • Dag 4-6

  Op weg naar het omgeving Madjarovo

  Na het ontbijt vertrekken we naar onze nieuwe uitvalsbasis – wederom een klein stadje, dit keer in het Oostelijke Rhodopegebergte. Onderweg bezoeken we een herintroductieplek voor Kleine Torenvalk en zullen we genieten van de soort, waarvan de uitgezette exemplaren inmiddels zijn aangevuld met wilde vogels. De herintroductie is dus succesvol geweest! Hierna vervolgen we onze weg naar ons hotel waar we de komende twee nachten zullen verblijven.

 • Dag 7-8

  Oostelijke Rhodopegebergte

  Het Oostelijke Rhodopegebergte staat ​​bekend als het “roofvogelparadijs” van de Balkan. Deze drie dagen gaan we zelf ondervinden waar die naam vandaan komt. Het hele jaar door zijn hier maar liefst 36 (!) soorten roofvogels te zien. Diepe kloven, grote rivieren, brede bossen, hoge rotsen en vele weilanden zorgen voor perfecte leefgebieden en voldoende voedselondersteuning voor deze vogels. Voor ons zijn de belangrijkste soorten om naar op zoek te gaan Steenarend, Vale Gier, Aasgier, Monniksgier, Dwergarend, Zwarte Wouw, Slangenarend, Eleonora’s Valk, Arendbuizerd, Slechtvalk, Havik, Sperwer en Balkansperwer. Maar alsof deze overdaad aan roofvogels nog niet genoeg is, zoeken we ook naar meer interessante en zeldzame soorten zoals Rode Rotslijster, Blauwe Rotslijster, Zwarte Ooievaar, Rotsklever, Griekse Spotvogel, Scharrelaar, Maskerklauwier, Baardgrasmus, Kleine Zwartkop, Rouwmees, Appelvink, Ortolaan, Cirlgors, Zwartkopgors, Roodstuitzwaluw, Syrische Bonte Specht, Grijskopspecht en met geluk zelfs Griel en Aziatische Steenpatrijs!

 • Dag 9

  Terugvlucht naar Nederland

  Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we in de ochtend nog tijd om een vogelgebied te bezoeken, gevolgd door de transfer naar de luchthaven van Sofia. Hier nemen we afscheid van onze lokale gids en vliegen we terug naar Amsterdam.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle toegangsgelden
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Engelstalige lokale gids

Exclusief
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 225,-
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen