Arctic Hare Northeast Greenland September Rob Tully Oceanwide Expeditions.JPG Rob Tully
Aurora Borealis across Rypefjord Scoresby Sund Tobias Brehm 12.jpg Tobias Brehm
Humpback Whale Antarctica Erwin Vermeulen Oceanwide expeditions 2.jpg Erwin Vermeulen
Northeast Greenland locals Inuit Gordon Luck Oceanwide Expeditions.jpg Gordon Luck
Northeast Greenland Icebergs September Sandra Petrowitz Oceanwide Expeditions.jpg Sandra Petrowitz
Northeast Greenland Musk Oxen Erwin Vermeulen Oceanwide Expeditions.jpg Erwin Vermeulen

Spitsbergen, Noordoost Groenland en IJsland

Poolreis drie Artische eilanden

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • IJsberen zien in hun ijzingwekkende thuis
 • Wakker worden in een zee vol ijsschotsen
 • Verschillende soorten walvissen, Walrussen, poolvossen, rendieren...
 • De fjorden van oost Groenland!!!
 • Adembenemende gletsjerlandschappen
 • Arctische vogels als Ivoormeeuw en Koningseider in broedkleed

Is deze reis iets voor mij?

 • Volledig verzorgde en comfortabele reis in expeditiestijl
 • Dagelijks zodiaclandingen en cruises; we gaan echt beleven, niet alleen voorbij varen
 • Reis wordt uitgevoerd volgens duurzaamheidsrichtlijnen van AECO, en is zeker geen grootschalige cruise

Reisomschrijving

Deze Spitsbergen - Noordoost Groenland expeditiereis is een avontuur voor echte pool liefhebbers. Vaar mee vanaf Spitsbergen naar het pakijs en uiteindelijk Scoresby Sund. Aanschouw het ongerepte poollandschap, waaronder het bijzondere pakijs en ga mee op zoek naar schitterende pooldieren: walvissen, zeehonden en de ‘Koning van de Arctis’, de IJsbeer. En ‘last but not least’ met ‘s nachts een kans op het Noorderlicht.


Spitsbergen en Noord Oost Groenland
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Inschepen in Longyearbyen

  Aankomst in Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Voordat u aan boord gaat van het schip heeft u de gelegenheid om rond te wandelen door dit kleine stadje. Het Poolmuseum is een bezoek waard, maar mooier is het nog om in de omgeving wat te wandelen. In en vlakbij Longyearbyen zijn regelmatig zoogdieren als Poolvos en Rendier te zien en vogels als Noordse Stern, Paarse Strandloper, Kleine Alk, Grote Burgemeester en zelfs Ivoormeeuw! Aan het einde van de middag gaat u aan boord en varen we het Isfjord uit. Het is mogelijk om één of meerdere dagen eerder aan te komen en in Longyearbyen te blijven, vraag ons naar de mogelijkheden.

 • Dag 2

  Sallyhamna en Raudfjord

  Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar Raudfjorden, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en een geliefde plek voor Ringelrobben, Baardrobben en vaak ook IJsberen. De kliffen in de fjord bieden ook plaats aan grote kolonies Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen.

 • Dag 3-4

  De ijzige route naar Groenland

  Op zee, op weg naar Groenland. Tussen Spitsbergen en Groenland bevindt zich een grote band met pakijs. Tijdens de oversteek naar Groenland verwachten we dit pakijs te kunnen zien en benaderen. Ook is hier een kans op IJsberen en walvissen.

 • Dag 5

  Een trappers leven

  We naderen Groenland. Mogelijk ligt er nog ijs in de Foster Bugt maar we zullen pogen hier doorheen te varen om onze eerste landing te kunnen maken in Myggebugten.

  Er bevindt zich hier een oude jachthut uit de eerste helft van de vorige eeuw, toen Noorse trappers hier op IJsberen en Poolvossen joegen.

  De uitgestrekte toendra achter de hut wordt bevolkt door Muskusossen. Op de kleine meertjes vinden we vaak ganzen.

  We varen door de spectaculaire Kaiser Franz Joseph Fjord, vol gigantische ijsbergen en met aan weerszijden torenhoge bergen.

  Een andere mogelijkheid is de mooie Sofia Sund.

 • Dag 6

  Het Duivelsslot

  Via het Teufelschloss (Het Duivelskasteel), een berg met een mooie gelaagde geologie, varen we naar de Blomster Bugt, waar we willen landen om hier de mooie geologische formaties te bekijken. Vaak zien we hier de mooie witte Poolhazen en in een meer zitten vaak IJsduikers met jongen.

  In de namiddag varen we de Antarctic Sound binnen, langs de eilanden Ruth, Maria en Ella Ø. Mogelijk maken we hier nog een landing op Maria.

 • Dag 7

  Alpefjord’s torenhoge pieken

  In de ochtend varen we de Segelsällskapets Fjord binnen, met aan de noordzijde de prachtige Berzelius Mountains. We landen op een wonderlijke plek aan de zuidzijde van de fjord, waar zeer oude sedimentaire geologische structuren aan onze voeten liggen.

  Een mooie wandeling brengt ons bij een meertje waar we goede kansen hebben op Muskusossen, Sneeuwhazen en Sneeuwhoenders.

  In de middag varen we de Alpe Fjord binnen, die zijn naam eer aandoet met zijn hoge, Alpiene bergen. Hier gaan we op een lange zodiac tocht naar de Gully Gletsjer, die eens de ingang tot het binnenste van de fjord blokkeerde, maar waar we nu langs kunnen varen tot diep in de fjord.

 • Dag 8

  De kleuren van de Arctische herfst

  De eerste helft van de dag brengen we door in Antarcticahavn, een breed en uitgestrekt dal waar we mogelijk ook groepen Muskusossen kunnen zien. In deze tijd van het jaar maken de gele en oranje herfstkleuren van de Arctische vegetatie de landschappen nog veel kleurrijker, samen met de lage zon op de ijsbergen in de fjorden.

 • Dag 9

  Sporen van verdwenen culturen

  Vandaag bereiken we Scoresby Sund, het grootste fjord systeem van de wereld.

  In de ochtend varen we langs de vergletsjerde Volquart Boons Kyst. Hier maken we mogelijk een tocht per zodiac langs de gletsjers en de Basalten kolommen van de Vikingebucht.

  In de middag gaan we aan land gaan bij Danmarks Ø, waar we de restanten van een Inuit nederzetting vinden, die zo’n 200 jaar geleden verlaten werd. De cirkelvormige ‘tentringen’ van stenen geven aan waar de zomerhuizen zich bevonden. De restanten van de winterhuizen vinden we in de buurt. De restanten zijn goed bewaard gebleven waardoor de ingangen en ook de ‘beerbestendige’ opslagplaatsen nog goed herkenbaar zijn. Er zijn hier ook een aantal graven.

  'S Avonds varen we door de met prachtige ijsbergen bezaaide fjorden westwaarts, dieper de Scoresby Sund in.

 • Dag 10

  De gekleurde kaap

  Het doel is een Zodiac cruise in de buurt van Sorte Ø, omringd door ijsbergen. Hun strakke blauw-witte kleur staat in schril contrast met de nabijgelegen sedimenthellingen. Het plan voor de middag is om door de noordelijke delen van Røde Fjord en naar Harefjord te varen, met de kans om muskusossen en warm herfstgebladerte te zien.

 • Dag 11

  Enorme bergen en Sneeuwhazen

  En route naar Sydkap in Scoresby Land ontmoeten we gigantische ijsbergen, sommige meer dan 100 m hoog en meer dan een kilometer lang. De meeste van deze bergen zijn aan de grond gelopen omdat de fjord hier slechts zo’n 400 meter diep is.

  We gaan aan land bij Sydkap, waar veel Sneeuwhazen voorkomen en van waar er mooie uitzichten zijn over de zeestraat Hall Bredning.

 • Dag 12

  Een bijzonder dorp

  Vandaag maken we een toendra wandeling op Liverpoolland, in de Hurry Inlet.

  In de middag bezoeken we Ittoqqortoormiit, de grootste nederzetting van Scoresby Sund, met ongeveer 500 inwoners. Er is een postkantoor annex winkeltje van waaruit ansichtkaarten gestuurd kunnen worden en we kunnen een rondwandeling maken door het dorp en de sledehonden en drogende huiden van zeehonden, Muskusossen en IJsberen bekijken.

  In de namiddag varen we richting het zuiden, langs het pittoreske landschappen van de Blosseville Coast.

 • Dag 13

  Onder het Noorderlicht

  We brengen de hele dag door op zee met goede kansen op grote walvissen en migrerende zeevogels met ‘s nachts een gerede kans op het Aurora Borealis (het noorderlicht).

 • Dag 14

  IJsland

  Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U gaat van boord in Akureyri, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben. Op verzoek is er een transfer per bus (een zes uur durende busrit die vooraf geboekt moet worden) naar bushalte Harpa Concert Hall and Conference Centre op Austurbakki, Reykjavík.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen aan boord
 • Alle maaltijden aan boord
 • Alle lezingen aan boord
 • Alle landingen
 • Alle havengelden
 • Koffie, thee en water
 • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief
 • Vliegticket
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen