16SL aangepast
5SL aangepast
6SL aangepast
9SL aangepast
11SL aangepast
4SL aangepast

Sri Lanka

16-daagse rondreis over het prachtige eiland

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Ga op zoek naar de Sri Lankaanse luipaard en Lippenbeer in het grootste nationale park van het land. (Wilpattu NP)
 • Bezoek de iconische Sigiriya-rots en geniet van panoramische vergezichten
 • Maak een prachtige treinreis van Kandy naar Eliya
 • Bewonder olifanten in hun natuurlijke habitat tijdens een safari in Udawalawe NP
 • Maak een wandeling naar World's End voor adembenemende uitzichten over de uitgestrekte vlaktes bij Horton Plains NP
 • Ontdek de biodiversiteit van het oudste regenwoud in Sri Lanka. (Sinharaja Regenwoud)
 • Spot zeldzame vogelsoorten zoals de Sri Lankaanse neushoornvogel en de Serendip Dwergooruil.

Is deze reis iets voor mij?

 • Sri Lanka staat bekend om zijn adembenemende landschappen, variërend van weelderige groene theeplantages tot witte zandstranden, indrukwekkende bergen en weelderige jungles. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers.
 • Het land heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren, met invloeden van verschillende culturen en beschavingen. Bezoek oude tempels, ruïnes, en historische steden om meer te leren over de boeiende geschiedenis van Sri Lanka.
 • Sri Lanka herbergt verschillende nationale parken waar je een overvloed aan wilde dieren kunt zien, waaronder olifanten, luipaarden, krokodillen, en een scala aan vogelsoorten.
 • Sri Lankanen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Een bezoek aan dit land biedt de kans om de lokale bevolking te ontmoeten, hun tradities te ervaren en te genieten van de warme ontvangst.
 • Reizen in een kleine groep min 4 en max 14 deelnemers

Reisomschrijving

Deze volledig verzorgde reis brengt u naar het prachtige Sri Lanka. Sri Lanka heeft een rijke cultuur. Tijdens onze reis combineren we deze culturele hoogtepunten met de natuur. Van de 8 Unesco World Heritage Sites die Sri Lanka herbergt, bezoeken wij er maar liefst 6! Onder andere de prachtige groene centrale hooglanden in het midden van het eiland behoren tot de Unesco World Heritage Sites. Wij rijden hier met de trein door de bergen om maximaal te genieten van deze prachtige plek.

We gaan op zoek naar de Big Three van Sri Lanka: Aziatische Olifant, Luipaard en Lippenbeer en we hebben mooie kansen op het zien van verschillende vogels. Sri Lanka heeft een rijke avifauna met meer dan 30 endemen en bijna 50 semi-endemen die alleen met India gedeeld worden. In de winter, precies de tijd van onze reis, worden deze soorten aangevuld met trekvogels uit het noorden, waardoor we tijdens onze reis meer dan 250 soorten kunnen zien!
Soortenlijst Sri Lanka 2023

Tijdens de reis worden we (naast onze Nederlandstalige reisbegeleider) bijgestaan door een lokale gids met een schat aan kennis en ervaring, niet alleen over natuur, vogels eb andere diersoorten, ook over de cultuur van het land weet hij veel te vertellen.

Tenslotte is ook aan de inwendige mens gedacht. Alle maaltijden zijn inbegrepen tijdens de reis, óók de lunches, en van hoge kwaliteit met een fijne mix van oosterse en westerse lekkernijen.

Kortom: een zeer complete reis in goed gezelschap.

Reisverslag Sri Lanka 2023

 


Sri Lanka 2024
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Amsterdam - Colombo

  Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Colombo waar u de volgende ochtend aan komt en naar uw hotel gebracht wordt.

 • Dag 2

  Aankomst Colombo

  Bij aankomst worden we opgewacht door onze lokale gids. Hij brengt ons in ongeveer 30 minuten naar ons hotel in de Katunayake waar we vandaag rustig kunnen bijkomen van onze lange reis.

  Overnachting in Katunayake.

 • Dag 3

  Anuradhapura

  Na ons ontbijt reizen we naar de historische stad Anuradhapura in centraal Sri Lanka. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en de stad is heilig in het boeddhisme. Onderweg stoppen we geregeld om van de prachtige flora en fauna te kunnen genieten.

  We checken in bij ons hotel waar we na de lunch samen de natuur in en rond de prachtige tuinen van ons hotel gaan verkennen.

  Overnachting in Anuradhapura.

 • Dag 4

  Wilpattu National park

  In de vroege ochtend bezoeken we Wilpattu National park. Dit park aan de noordwest-kust van Sri Lanka ligt in de droge zone van het land. Uniek in dit park zijn de “Willus”: natuurlijke meren gevuld door regenwater. Het Park is het grootse en één van de oudste nationale parken in Sri Lanka en staat bekend om zijn grote populatie Luipaarden. Ook maken we hier kans de bijzondere Lippenbeer te zien.
  Natuurlijk hebben we bijzondere aandacht voor de vele vogels die we vandaag kunnen zien, we maken onder meer kans op de Srilankan junglefowl, die hier in het wild voorkomt, White-bellied Fish-Eagle, Great Thick-knee, Rosy Starling, de Lesser Adjutant en tientallen soorten zangvogels.

  Na ons bezoek aan het Wilpattu National park gaan we lunchen. De middag gebruiken we om enkele van de beste bezienswaardigheden in Anuradhapura te bezoeken.

  Overnachting in Anuradhapura.

 • Dag 5

  Sigiriya

  Vandaag reizen we naar Sigiriya. In ongeveer twee en een half uur reizen we naar ons nieuwe hotel met prachtig uitzicht op de beroemde rots van Sigiriya. We checken in en na de lunch gaan we vogelen in de prachtige tuinen van ons hotel.

 • Dag 6

  Sigiriya

  De klim is pittig maar de beloning groot. Voor de liefhebber is er vanochtend (als het nog niet te heet is) de mogelijkheid om de Sigiriya Rots, ook wel Leeuwenrots, te beklimmen. Dit prachtige rotsfort (en World Heritage Site) is in de 5e eeuw na Christus gebouwd door de toenmalige heerser van Sri Lanka, koning Kasyapa.
  Het complex bestaat uit siertuinen die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op de statige rots die 200-meter omhoog rijst, een citadel. De citadel boven op de rots diende ook als paleis, maar is nu slechts een ruïne.

  In enkele natuurlijke poelen wordt het regenwater opgevangen waar vogels regelmatig van komen drinken. Aan de noordzijde van de rots, halverwege de beklimming via trappen, komt u bij de spiegelwand. Hierop zijn de beroemde fresco’s afgebeeld van ‘wolkenmaagden’. Iets hoger is het terras met de restanten van de Leeuwenpoort, waaraan de rots zijn naam ontleend.

  We gebruiken de lunch weer in ons nabij gelegen hotel, waar we ons ook kunnen opfrissen.

  In de middag gaan we vogelen in een nabijgelegen beschermd natuurgebied waar we op zoek gaan naar soorten als de Orange-headed Thrush.

 • Dag 7

  Kandy

  De reis voert ons vandaag naar Kandy, de culturele hoofdstad van Sri Lanka, waar de eeuwenoude rituelen van de Tempel van de Heilige Tand nog steeds in stand gehouden worden. Kandy was het laatste koninkrijk van Sri Lanka, tot dat het in 1815 overging in Britse handen.

  Onderweg stoppen we niet alleen om te vogelen, maar ook in Dambulla, dat bekend is vanwege de gouden tempel van Dambulla, die op de Werelderfgoedlijst staat. Het plaatsje is gebouwd rondom een grote granieten berg, waarop het boeddhistische grottencomplex te vinden is dat dateert van eerste eeuw voor Christus. Dambulla is het grootste en best bewaard gebleven tempelcomplex in Sri Lanka.

  Bij aankomst checken we in in ons sfeervolle hotel dat is omgeven door het natuurschoon van de Hunnasgiriya-berg en natuurpark Udawatta Kele.

  In de middag is er de mogelijkheid om de beroemde Tempel van de Heilige Tand te bezoeken, de belangrijkste attractie van de stad, maar u kunt ook genieten van de vogels in de omgeving het hotel, een duik nemen in het buitenzwembad of het centrum van Kandy bezoeken.

 • Dag 8

  Kandy

  Vanochtend bezoeken we de koninklijke botanische tuinen van Peradeniya, gelegen op ongeveer 6 kilometer van ons hotel. Deze tuinen met een oppervlakte van 76 hectare zijn niet alleen prachtig om doorheen te lopen, maar herbergen ook meer dan 4.000 soorten bijzondere bomen, planten en bloemen, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Soorten waar we naar uitkijken zijn de Ceylon Hanging-Parrot, Plum-headed Parakeet, Layard’s Parkeet, Lesser Yellownape en Black-rumped Flameback.

  We gebruiken de lunch in een restaurant en in de middag bezoeken we Udawatta Kele.
  Udawatta Kele was het Koninklijke bosgebied van de koningen van Kandy en ligt achter de heilige Temple of Tooth Relic en het Koninklijk paleis. Hier gaan we vanmiddag op zoek naar de vogels van het gebied.

  De hoogste piek van het gebied, Kodimale, werd vroeger gebruikt om met vlaggen verschillende boodschappen aan de bevolking van Kandy door te geven en heeft een grote verscheidenheid aan endemische plantensoorten.

 • Dag 9

  Kithulgula

  Na het ontbijt rijden we verder naar Kithulgula. Ons hotel ligt bij de Kelani rivier. Als het landschap u bekend voorkomt, komt dat waarschijnlijk omdat hier de film “Bridge on the river Kwai” gefilmd is in de jaren ’50 van de vorige eeuw. In de restaurants van het dorp ziet u foto’s van de acteurs en de enorme houten brug die gebouwd en opgeblazen is voor de film.

  Na de lunch gaan we op zoek naar vogels. In deze weelderige laaglanden van Kithulgala gaan we op zoek naar endemen als de Crimson-backed Flameback. Behalve de maar liefst 14 endemen die we vandaag kunnen zien, hebben we ook kans op soorten als Crested Treeswift, Malabar Trogon, Crested Serpent Eagle, Orange Minivet, Black-rumped Flameback en Rufous-bellied Hawk Eagle.

 • Dag 10

  Nuwara Eliya

  De prachtige zang van de Spot-winged Thrush verraadt de vogel meestal voordat je hem ziet, maar bij het eerste licht verdwijnt zijn schuwheid tijdens de jacht naar wormen en insecten. Brown-capped Babblers, Ceylon-Forest Pigeon, Bright Green Warbler en de prachtige Indian Pitta zijn waarschijnlijk ook allemaal in de buurt te vinden, maar de “soort van de dag” is waarschijnlijk de zeer kleine Oriental Dwarf Kingfisher.
  Een schuwe vogel, maar met wat geluk blijft hij lang genoeg zitten zodat we hem in de telescoop kunnen bewonderen.

  Na de lunch laten we onze bus achter en reizen we in ongeveer 1,5 uur per trein van Hatton naar Nanu-Oya. Onze treinrit voert ons door het fantastische landschap van de hooglanden met theeplantages, pieken en watervallen. In Nuwara Eliya verlaten we de trein en worden weer opgehaald door onze bus. Deze bergstad op 1.868 meter hoogte wordt beschouwd als de koelste plek van Sri Lanka en wordt ook wel Klein Engeland van Sri Lanka genoemd.

 • Dag 11

  Nuwara Eliya

  Vroeg in de ochtend rijden we van Nuwara Eliya naar Horton Plains National Park, op zoek naar soorten als Yellow-eared Bulbul, Oriental Magpie Robin, Pied Bushchat, Indian Robin, Ceylon Whistle Thrush, Pied Thrush, Indian Blue Robin, Sri Lanka White-eye, Sri Lanka Bush Warbler en zoogdieren als de Pearple-faced Leave Monkey, Dusky Jungle Squirrel en Giant Squirrel.

  Vandaag hebben we een picknick ontbijt en lunch in het veld.

 • Dag 12

  Udalawale

  In de plaats Udawalawe, waar we in een ongeveer 1 uur naar toe rijden, is een
  totaal andere avifauna te vinden dan we tot nu toe gezien hebben. Bij aankomst in Udawalawe checken
  we eerst in in ons hotel, een kwartiertje rijden van de ingang van het park.

  In de middag gaan we lopend op zoek naar soorten als de Water Monitor, Vlinders en libellen, Yellow-eyed Babbler en de Tawny-bellied Babbler.

 • Dag 13

  Udalawale - Sinharaja

  In de ochtend bezoeken we per jeep Udawalawe National Park. Het park bestaat hoofdzakelijk uit open
  grasland met struiken en verschillende stukken bos en u heeft een zeer goede kans op het zien van
  enkele van de grote zoogdieren van Sri Lanka: Aziatische Olifant, Luipaard, Lippenbeer, Jakhals,
  Waterbuffel, Axishert en Wild Zwijn.
  Na de lunch rijden we in ongeveer 3 uur naar het Sinharaja World Heritage Site Reserve, het grootste
  laagland regenwoud op het eiland en de beste plek om te zoeken naar endemen als Red-faced Malkoha,
  Sri Lanka Blue Magpie, Sri Lanka Junglefowl en Spot-winged Trush.
  Ons eenvoudige hotel ligt in de ongerepte en betoverende omgeving vlakbij het regenwoud van Sinharaja.

 • Dag 14

  Sinharaja

  Eén van de hoogtepunten van Sinharaja is het vinden van “mixed species flocks”: groepen vogels van
  verschillende soorten die samen optrekken tijdens het fourageren om zoveel mogelijk eten te vinden en de
  kans op predatie zo klein mogelijk te maken. In Sinharaja worden deze groepen al sinds het begin van de
  jaren ’80 bestudeerd en uit de studies blijkt dat de gemiddelde groep bestaat uit 42 vogels van 12 soorten,
  met in de groep vrijwel altijd Orange-billed Babbler en Sri Lanka Crested Drongo.
  Tijdens onze volle dag in Sinharaja, gaan we zowel in het laaglandregenwoud als in het secundaire bos
  aan de randen van het gebied op zoek naar endemen als Sri Lanka Frogmouth en Yellow-eared Bulbul en
  mixed species flocks.
  De belangrijke soort in dit gebied is de Serendib Scops Owl, een uil die pas in 2001(!) voor het eerst is
  gezien en niet eerder dan 2004 is beschreven.

 • day 15

  Galle

  We bezoeken Fort Galle. Fort Galle was een versterkte handelsnederzetting van de Vereenigde
  Oostindische Compagnie waar kooplieden en soldaten tijdelijk verbleven. Het fort met de vestingwerken
  maakt deel uit van het werelderfgoed. Gezien de Nederlandse geschiedenis is deze plek zeker de moeite
  van een bezoek waard. Het fort kent nog een aantal Nederlandstalige straatnamen, zoals de Moorse
  Kramerstraat, de Zeeburgstraat, Middelpuntstraat en de Kerkstraat. De oude poort van de stad heeft het
  wapen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie tussen twee leeuwenfiguren en daaronder het jaartal
  1669. Aan de andere kant van de poort bevindt zich een Engels wapen.
  Na ons bezoek aan Fort Galle reizen we door naar Negombo voor onze laatste nacht in Sri
  Lanka.

 • Dag 16

  Terug vlucht

  Op deze laatste ochtend vertrekken we vroeg naar de luchthaven voor onze vlucht terug naar Nederland.

  In de avond komen wij dan ook weer aan op Schiphol en komt er een einde aan deze prachtige reis.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen en maaltijden tenzij anders vermeld
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer in minibus en trein
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle entreegelden voor de Nationale Parken
 • Alle genoemde excursies en game drives

Exclusief
 • (Reis) verzekeringen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 675,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen