89A9529
bonte strandlopers
50A4863
MG 0285
gewone zeehond
MG 0471

Texel

In de winter

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Op pad met de boswachter van Texel
 • 100 duizenden vogels op 1 dag
 • Roodhalsgans, Strandleeuwerik, Sneeuwgors, Zwarte Rotgans, IJsduiker en IJseend behoren tot de mogelijkheden
 • Rustig tempo
 • Extreem divers qua landschappen

Is deze reis iets voor mij?

 • Met eigen vervoer naar Texel
 • Veel achtergronden over vogels en de gebieden op Texel
 • Fotokansen van veel soorten steltlopers
 • Prachtig gelegen hotel ( tussen de vogels)
 • Kleine groep: Min 4. Max 7 deelnemers

Reisomschrijving

Texel is bij uitstek de beste vogelplek van Nederland. Ingeklemd tussen Noordzee en Waddenzee ligt een landschap met ongekende diversiteit. In de winter verblijven er vele tienduizenden vogels op Texel. Langs de Waddendijk is het uitkijken voor leuke fuutjes zoals Geoorde Fuut en Kuifduiker. Op de Noordzee zwemmen grote groepen Zwarte- en Grote Zee-eenden. In de polders zitten machtige groepen Smienten, Rotganzen en Goudplevieren. Paniek breekt uit bij een jagende Slechtvalk! De verlaten strandvlaktes van de Hors, de vuurtoren en de Slufter zijn het winterhabitat van prachtige en schaarse zangvogels zoals de Sneeuwgors, Frater en Strandleeuwerik. Een wandeling in het bos en duin is een heerlijke afwisseling op de open landschappen. Groepjes Barmsijs, Keep en Goudhaan houden zich op in het Atlantisch duinbos.


Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Aankomst op Texel

  Om … uur wordt u opgepikt bij de veerhaven op Texel. We zullen direct beginnen met vogels kijken. Uiteraard houd de gids rekening met de beste (weer) condities van locaties, actualiteiten en het getij. In het zuiden van het eiland zullen we zeker een bezoek brengen aan de Mokbaai. Een prachtige monding met slikkige platen, mosselbanken en kwelders.  We kijken uit naar Brilduikers, Parelduiker en Middelste Zaagbekken. Ook andere spannende plekken rondom de Mokbaai worden bezocht. Paarse Strandloper en Kuifaalscholver willen nog wel eens op dit van Texel overwinteren. De Horsmeertjes zijn ook het bezoeken waard. In de winter het domein van Nonnetje, honderden Wintertalingen en Slobeenden. Vanuit de valleien horen we krijsende waterrallen en misschien wel een Cetti’s Zanger.

  We lunchen op een fraaie locatie.

  In de middag trekken we , afhankelijk van omstandigheden, richting het noorden van het eiland. De schakel aan natuurgebieden langs de Waddendijk zijn altijd de moeite. We zullen ons volop vermaken. In de avond installeren we ons in het hotel. Het is tijd voor een diner en een toelichting over Texel en zijn vogelgebieden. 'S avonds loopt u zo nog even naar de Waddenzee. In de winter slapen er vele duizenden Rotganzen achter het hotel. Vooral rondom zonsondergang een mooi natuurfenomeen.

 • Dag 2

  Duingebieden

  Vanochtend gaan we op de noordpunt van Texel op zoek naar Sneeuwgorzen. Dat doen we in een prachtig decor van kilometers zand met nieuwe aangegroeide ( embryonale) duinen. We kijken ook over zee. Daar vliegen wellicht nog wat Jan-van-Genten en Drieteenmeeuwen.

  We lunchen op een leuke warme plek. Als vanzelf op een aantrekkelijke locatie.

  'S middags gaan we verder het eiland over. De haven van Oudeschild is altijd een spannende plek. Vogels zijn hier bovendien tam. Misschien zwemt er welk een Alk of ( Zwarte) Zeekoet in de havenkom. Gewone en Grijze Zeehond behoren ook tot de mogelijkheden.

  De Prins Hendrikzanddijk en de Hoge Berg staan ook op het programma. De lagune is veelal een goede plek voor veel steltlopers, Slechtvalk en Middelste Zaagbekken. De Hoge Berg is een landschapsmonument. In de watergangen rondom de diverse historische forten zoeken we naar IJsvogel, Grote Zaagbek en Nonnetje.

  Waar we ook zullen rijden , overal zijn vogels. De route passen we daar op aan.  We besteden zeker wat tijd aan de overwinterende groepen Kleine Zwanen. Een soort die steeds zeldzamer wordt in Nederland en hier nog in grote groepen voorkomt.

  Ergens tegen de avond zullen we bij ons hotel aankomen. Tijd voor diner en toelichting op (vogel)gebieden van Texel.

 • Dag 3

  Slufter

  Vanochtend gaan we naar de Slufter. Eén van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Hier mag het zoute zeewater vrij naar binnen slingeren. Dat doet het middels een geul. Het getij bepaald hier het uiterlijk van het landschap. Alleen als er harde noordwesterstorm is zullen we het gebied niet in kunnen. Uiteraard houden we de voorspellingen in de gaten. Het gebied is in de winter de beste plek voor Strandleeuwerik, Frater en Blauwe Kiekendief. We kijken ook uit naar Velduil en Slechtvalk. Beide soorten die overwinteren in het gebied. Bij de monding zoeken we naar Brilduiker, Eidereend en prachtige groepen Pijlstaarten. Soms zwemt ook hier een zeehond dichtbij in de slenk.

  Na deze altijd heerlijke wandeling warmen we lekker op voor de lunch.

  De middag vogelen we aan de zuidkant van Texel. We bezoeken plekken die we nog niet gezien hebben of zoeken nog even die ontbrekende soorten. Eind van de middag eindigen we in de haven van Texel. Hopelijk kijken we terug op een afwisselend en vogelrijk weekend.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • CO2 compensatie reis

Exclusief
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen