Chinstrap Penguins Wim van Passel
HDSEC 21 Day 11 Salisbury Plain Oceanwide Expeditions.jpg Sara Jenner
Weddell Seal Wim van Passel
Helicopter transfer Hans Murre
Sunset in the Weddell Sea Hanneke Dallmeijer
People overlooking St. Andrews bay South Georgia Luc Vanhercke

Verre Weddell Sea Explorer incl. South Georgia

South Georgia - Zuid-Sandwicheilanden - Neuschwabenland - Vahselbaai - Larsen Ice Shelf - Paulet en Duivelseiland - Elephant Eiland

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Zie Antartica niet alleen vanaf het schip, maar ook per helikopter
 • Ontdek de flora & fauna van de South Sandwich Islands
 • Zie duizenden Koningspinguïns, honderden Ezelspinguïns en Zeeolifanten op de prachtige Gold Harbour van South Georgia
 • Aanschouw de landschappen van de Weddellzee
 • Bezoek Elephant Island, het ijspiekeneiland dat zijn naam dankt aan zijn olifantenkop en de zeehonden die er ooit woonden

Is deze reis iets voor mij?

 • Volledig verzorgde en comfortabele reis in expeditiestijl
 • Dagelijks zodiaclandingen en cruises; we gaan echt beleven, niet alleen voorbij varen
 • Reis wordt uitgevoerd volgens duurzaamheidsrichtlijnen van IAATO en is zeker geen grootschalige cruise

Reisomschrijving

Vanaf South Georgia komen we in het spoor van de beroemde poolreiziger Sir Ernest Shackleton en zijn schip de Endurance. We varen door de Weddellzee, met prachtige wilde dieren en enorme ijsbergen en keren terug via Elephant Island. 

De continentale grenzen van de Weddellzee worden gevormd door enorme drijvende ijskappen. Deze ijsschotsen produceren de enorme ijsbergen die zo overvloedig aanwezig zijn in de Weddellzee. Wetenschappers hebben verklaard dat het water van de Weddellzee het helderste water van alle zeeën op aarde is.

De enorme ijsbergen en ijsformaties bieden fantastische landschappen en unieke fotomogelijkheden.

Vooral aan de oostkant van de Weddellzee kan de kans op landingen beperkt zijn vanwege de ijsformaties. Zodiac cruises en eventueel ijslandingen als de omstandigheden het toelaten zijn prachtige alternatieven.

De Weddellzee wordt bezocht door een groot aantal Orka's, Bultruggen en Dwergvinvissen, maar ook door Zeeluipaarden, Weddellzeehonden, Krabbeneters en verschillende pinguïnsoorten.

Op het schip zal ons een aantrekkelijk en educatief programma worden aangeboden. Je krijgt de gelegenheid om verschillende lezingen bij te wonen over uiteenlopende onderwerpen, zoals wilde dieren, landschap, geschiedenis en meer. 


OTL30
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1 - 3

  Einde van de wereld, begin van een reis

  Jouw reis begint waar de wereld ophoudt. Ushuaia, Argentinië, de meest zuidelijke stad op aarde, ligt op het uiterste zuidpuntje van Zuid-Amerika. Vanaf deze kleine stad in Tierra del Fuego, ook wel "Het einde van de wereld", vertrek je in de namiddag en vaar je de rest van de avond door het Beagle-kanaal dat omringd is door bergen.

  Op weg naar South Georgia steek je de Antarctische Convergentie over. In een paar uur tijd koelt de temperatuur aanzienlijk af en stijgt voedzaam water naar de oppervlakte van de zee als gevolg van botsende waterstromen. Dit fenomeen trekt een massa zeevogels aan in de buurt van het schip, waaronder verschillende soorten albatrossen, pijlstormvogels, stormvogels, prions en skuas.

 • Dag 4 - 6

  Reis naar South Georgia

  We varen de South Georgia Maritime Zone binnen, een van de grootste beschermde wateren ter wereld, langs de Shag Rocks. Deze indrukwekkende rotsen liggen 240 km ten westen van South Georgia en zijn het thuis van enkele duizenden South Georgia Shags. De gebieden rond de rotsen staan bekend om hun overvloed aan grotere zeezoogdieren die zich voeden op dit relatief ondiepe gebied van de South Georgia Ridge.

  Na aankomst op South Georgia heb je de kans om een aantal van de volgende sites te bezoeken:

  Fortuna Bay - Een prachtige vlakte van Fortuna Glacier is de thuisbasis van een groot aantal koningspinguïns en zeehonden. Hier heeft u ook de kans om het laatste stuk van Shackleton's route naar het verlaten walvisvaardersdorp Stromness te volgen. Dit pad loopt over de bergpas voorbij Shackleton's waterval, en aangezien het terrein deels moerassig is, is het handig er rekening mee houden dat we een paar kleine stroompjes moeten oversteken.

  Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbour - Op deze plaatsen bevinden zich niet alleen de drie grootste koningspinguïnkolonies van South Georgia, maar ook drie van 's werelds grootste broedstranden voor Antarctische pelsrobben. Letterlijk miljoenen broeden op South Georgia in december en januari. In februari zijn de jonge pelsrobben nieuwsgierig en speels en vullen de branding met leven en plezier en komen grote zeeolifanten naar de stranden om te ruien.

  Grytviken - In dit verlaten walvisstation lopen koningspinguïns op straat en liggen zeeolifanten rond alsof ze de eigenaar zijn - want dat zijn ze eigenlijk ook. Hier kun je wellicht het South Georgia Museum en het graf van Shackleton bezichtigen.

  In de namiddag van dag 6 en afhankelijk van de omstandigheden, beginnen we zuidwaarts te varen in de richting van de South Sandwich Islands.

 • Dag 7 - 8

  Zuid Sandwich Eilanden

  Net als Shackleton in december 1914 tijdens de Imperial Trans-Antarctic Expedition, ook bekend als de Endurance Expedition, verlaten we South Georgia en richten ons op de South Sandwich Islands en de Weddell Zee.

  Het is mogelijk dat we ijs tegenkomen op deze route, en aan de rand van het ijs kunnen zuidpool skuas en sneeuwstormvogels zich voegen bij de andere zeevogels die het schip naar het zuiden volgen.

 • Dag 9

  Zuid Sandwich Eilanden

  We kunnen hier niet aan land gaan, maar als de omstandigheden het toelaten, maken we een Zodiac cruise tussen de verbazingwekkende landschappen van dit actief vulkanisch gebied. Passerend tussen Thule en Cook Eilanden zal de omvang van deze afgelegen eilanden een blijvende indruk achterlaten.

  In dit gebied is de kans groot dat we bultruggen en dwergvinvissen tegenkomen. Op en rond de eilanden hebben we kans om bruine jagers, Kinband- of adeliepinguïns te spotten. We kunnen ook verschillende soorten albatrossen zien, zoals de Grijskop-, de Wenkbrauw- en de grote Albatros.

 • Dag 10 - 12

  Naar het Zuiden

  We varen richting het Antarctische continent in de richting van Queen Maud Land en Neuschwabenland (Nieuw-Zwabenland) aan de noordoostkant van de Weddell Zee.

 • Dag 13 - 14

  Neuschwabenland / Nieuw-Zwabenland

  De eerste bestemming op Antarctica is Neuschwabenland / Nieuw-Zwabenland, tussen 20°E en 10°WL in Queen Maud Land. Het gebied werd begin 1939 door Duitsland verkend (de derde Duitse Antarctische Expeditie 1938-1939), en werd geleid door Alfred Ritscher. Het hoofddoel was een gebied op Antarctica te vinden voor een Duits walvisstation en een mogelijke locatie te vinden voor een Duitse marinebasis.

  In een poging om het gebied te claimen, werden nazi-Duitse vlaggen geplaatst op het zee-ijs langs de kustlocaties en verkenningsvluchten dropten aluminium pijlen met hakenkruizen vanuit de lucht op het ijs.

 • Dag 15 - 23

  Diep in de Weddell Zee- Filchner, Ronne en Larsen-ijsplaten

  Varend diep in de Weddell Zee is de kans groot dat we Weddellzeehonden, krabbeneters of zeeluipaarden kunnen spotten. Als we geluk hebben, zien we misschien zelfs keizerspinguïns. Bultruggen, dwergvinvissen en Orka's zijn ook aanwezig in dit gebied. Het schip zal vergezeld worden door variërende vogelsoorten.

  De ijsomstandigheden in de Weddell Zee variëren per seizoen. We zullen een enorme nautische wildernis van de zee tegenkomen en op weg naar de hoge breedtegraden (ver naar het zuiden) zien we de rauwe schoonheid en kracht die Antarctica zo bijzonder maakt. We begrijpen nu waarom het zo lang duurde om het witte continent te ontdekken en hoe zwaar het moet zijn geweest voor de expeditie van Shackleton.

  We maken een cirkelvormige route naar de Brunt Ice Shelf en langs de Luitpold Coast die ontdekt en genoemd werd tijdens de tweede Duitse Antarctische expeditie (1911-1912) onder leiding van Wilhelm Filchner.

  Als de omstandigheden het toelaten, maken we een Zodiac cruise en mogelijk een ijsschotslanding. Dit maakt het zeilen in deze afgelegen regio nog specialer! 

  We varen nu in westelijke richting naar de Filchner-Ronne Ice Shelf voordat we van koers veranderen naar het noorden, de kust volgend langs de oostkant van het Antarctisch Schiereiland en de Larsen Ice Shelf. Dit brengt ons dicht bij de plek waar Shackleton's schip Endurance vast kwam te zitten in pakijs tijdens zijn Keizerlijke Trans-Antarctische Expeditie (1914-17), afdrijvend naar het Antarctisch Schiereiland en uiteindelijk zinkend.

  In een boeiende afsluiting van dit verhaal werd het wrak ontdekt op 5 maart 2022, de 100e verjaardag van Shackletons begrafenis, na 107 jaar onder de golven van de Weddellzee te hebben gelegen. Hoewel we niet dicht bij de plaats van de ontdekking kunnen komen vanwege het pakijs, zullen we in het gebied zijn waar het schip vastzat en achtergelaten werd.

  Met kolonies van 6500 keizerspinguïns in de buurt hopen we er een (of meer) te zien lopen langs de kust of op het ijs in dit gebied.

  Als we het noordelijke deel van het Antarctisch Schiereiland bereiken, komen we in het gebied van Erebus en Terror Gulf. Keizerspinguïns nestelen zich vaak op de vele ijsschotsen van Snow Hill Island, wat een nieuwe kans biedt om deze bijzondere dieren te zien. Als de omstandigheden het toelaten, kunnen we proberen te landen op James Ross Island.

 • Dag 24

  Brown Bluff en Kinnes Cove

  Brown Bluff is misschien wel het meest spectaculair: steile canyonwanden, omgevallen rotsblokken, prachtige vulkanische creaties overdekt met ijs.

  Vanochtend hopen we te landen bij Brown Bluff, een prachtige locatie in het hele noordelijke puntje van het Antarctische Continent. Een indrukwekkend landschap met een grote adeliepinguïnkolonie. Hier vinden we ook ezelspinguïns en nestelende sneeuwstormvogels.

  Aan de overkant van de Antarctic Sound ligt Kinnes Cove, waar je kunt landen om de nabijgelegen Madder Cliffs met hun subtiele rode kleur te zien, evenals de nabijgelegen ezelspinguïns.

 • Dag 25

  Legendarisch Elephant Eiland

  Het startpunt van de route die Sir Ernest Shackleton deed met slechts een kleine reddingsboot, de James Caird, in het voorjaar van 1916. Als je Elephant Island aan de horizon ziet opdoemen na al dat water te hebben overgestoken, is het moeilijk om je niet te verbazen over hoe hij en zijn vijfkoppige bemanning die prestatie hebben volbracht.

  Het doel van Shackletons oversteek was het redden van 22 schipbreukelingen van zijn Imperial Trans-Antarctic Expedition, ook bekend als de Endurance Expedition, die waren gestrand op Elephant Island. Vier en een halve maand lang ondernam Shackleton deze legendarische reddingsactie.

  De omstandigheden op Elephant Island zijn erbarmelijk. De kustlijn bestaat voornamelijk uit verticale rots- en ijskliffen die zwaar zijn blootgesteld aan de elementen. Indien mogelijk gaan we met de Zodiacs naar Point Wild, waar de gestrande leden van Shackleton's expeditie op wonderbaarlijke wijze wisten te overleven.

 • Dag 26 - 27

  Vertrouwde zeeën, vertrouwde vrienden

  Terwijl we de Drake oversteken op de terugweg, zie je misschien dezelfde wildlife als aan het begin van de reis: albatrossen, stormvogels, of misschien zelfs een dwergvinvis die zeespray opspuit.

 • Dag 28

  Heen en weer terug

  Aan elk avontuur, hoe groots ook, komt uiteindelijk een eind. Het is nu tijd om in Ushuaia van boord te gaan, maar gelukkig met onvergetelijke herinneringen aan deze bijzondere reis. 

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
 • Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
 • Alle zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
 • Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ons ervaren expeditie team
 • Gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen
 • Groepstransfer van het schip naar het vliegveld in Ushuaia (direct na ontscheping)
 • Bagagetransfer naar het schip op de dag van vertrek, in Ushuaia
 • Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
 • Uitgebreide informatie voor je vertrek

Exclusief
 • Arrangementen voor- en na de reis aan boord
 • Transfers naar het schip in Ushuaia
 • Paspoort- en visum kosten
 • De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (richtlijnen worden verstrekt).
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen