OMAN 2022 8904
2023 Oman bewerkt 9619
OMAN 2022 4976
OMAN bewerkt 9748
OMAN bewerkt 1285
OMAN bewerkt 0371

Vogels van Oman

Beleef de vogels van Oman

Reis in het kort

Hoogtepunten

  • De invloed van drie continenten wat terug te vinden is in de vogelwereld.
  • Prachtige en betoverende wadi’s en andere landschappen van Oman.
  • Overweldigende hoeveelheid vogels in Zuid Oman die goed te bekijken en te fotograferen zijn.
  • Boottocht in zuid Oman met niet alleen zeevogels, maar ook kans op walvissen, dolfijnen en zelfs mantaroggen.
  • Rust en tijd om van al deze vogels en de omgeving te genieten door een uitgebalanceerd reisschema.

Is deze reis iets voor mij?

  • Rustig tempo en dus voldoende tijd om volop te genieten.
  • Genieten van zowel landschap, vogels en zoogdieren.
  • Overdag een korte break om de warmte te ontlopen indien nodig.
  • Kleine groep: min. 3, max. 9 deelnemers (max 3 deelnemers per jeep, dus iedereen een raamplek)
  • 25+ graden in november
  • 200+ vogelsoorten

Reisomschrijving

Oman als reisbestemming voor vogelaars is de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is te begrijpen. In de aanwezige vogels komen drie continenten bijeen, Europa, Azië en Afrika en tijdens deze reis kan je makkelijk meer dan 200 soorten tegenkomen. Veel vogels laten zich ook prima zien en prachtig fotograferen. We gaan niet het hele land door, omdat je dan relatief veel reistijd kwijt bent, steeds weer in en uit moet pakken en ook hele stukken woestijn tegenkomt waar weinig vogel en dierenleven aanwezig is,  dus we slaan “de grote leegte” van midden Oman over.

We beginnen onze reis in het noorden en zullen proberen hier zo’n anderhalve dag aan vogeltijd te hebben. We gaan dan onder andere naar het Al Qurm park wat gelegen is aan de zee midden in Muscat. De verscheidenheid aan biotopen die hier samen komen, zorgen voor een diversiteit van vogelsoorten. Zo zouden we hier bijvoorbeeld al de in Oman overwinterende bastaardarenden en Aziatische Wespendieven kunnen tegenkomen. Daarnaast soorten als de Indische scharrelaar, witoorbuulbuul en nog veel meer.

Om diverse specialiteiten van Noord Oman te zien, zullen we in de vroege ochtend een bezoek brengen aan het Sayq Plateau, een bergachtig gebied, inmiddels bekend bij vele vogelaars.

We zullen hier onder andere op zoek gaan naar soorten als dwergtjiftjaf, oostelijke roodstaarttapuit, Humes Tapuit en Grijze Frankolijn.

Na de specialiteiten van het noorden bewonderd te hebben is het tijd voor het mooie zuiden. Hiertoe vliegen we met een binnenlandse vlucht naar Salalah, de grote stad in Zuid Oman. We zullen hier een kleine zeven dagen de tijd hebben om van dit werkelijk fantastische gebied te kunnen genieten. We verblijven hier in één centraal gelegen hotel en de meeste gebieden liggen binnen een uur reistijd.

Ten noorden van de stad ligt een bergketen met daarin diverse wadi’s waarvan we er enkele gaan bezoeken. Opvallend is de verschijning van de diverse Afrikaanse soorten in deze wadi’s. Te denken valt aan de algemene zevenstrepengors, de algemeen voorkomende Somalische Brilvogel, maar ook soorten als Rüppells wever, Afrikaanse Paradijsmonarch, Zilverbekje en Grijskopijsvogel. Landschappelijk zijn deze wadi’s een lust voor het oog en heerlijk om in de vroege ochtenduren in te vertoeven.

En natuurlijk gaan we ook op zoek naar de endemische Arabische Goudvleugelvink, een soort die in deze tijd van het jaar wel lastig te vinden is, maar we gaan ons best doen. De bekendste wadi is Wadi Darbat, een fantastische wadi waarin diverse waterpartijen voor verassingen kunnen zorgen zoals bijvoorbeeld Stekelstaartsnip of Chinese Woudaap. We zullen in deze wadi ook een keer in de avond vogelen met een spotlight om zo te proberen twee uilensoorten goed te zien te krijgen, de Arabische Dwergooruil en de Arabische Oehoe. Tijdens de voorbereidingsreis liepen we hierbij ook nog tegen vier Arabische wolven aan.

Langs de kust zijn vele zogenaamde Khawrs aanwezig. Dit zijn de mondingen van de diverse stroompjes die uit de bergen komen en die hier de Arabische zee inlopen. Sommige van deze riviermondingen zijn begroeid met riet en andere vegetatie en een waar paradijs voor vogels. Wat u hier meemaakt zult u niet gauw vergeten. Natuurlijk gaan we op zoek naar hoogtepunten als de Waterfazant, maar de hoeveelheid steltlopers, meeuwen en sterns is soms overweldigend. Ook de soortenrijkdom is niet te bevatten.

We hebben dan ook voldoende dagen in de planning staan om deze khawrs te bezoeken.

Daarnaast zijn er naast de Wadi’s en de Khawrs nog diverse andere plekken in de buurt die een bezoek meer dan waard zijn. Zo gaan we natuurlijk naar Muday waar tegenwoordig elke winter een aantal Zijdenstaarten aanwezig zijn, volgens sommige vogelaars wel één van de mooiste vogels van de WP.

Daarnaast gaan we nog een ochtend de zee op vanuit Mirbat. Altijd spannend en vooral omdat november wel de beste maand is voor de zeevogels. Zo is Mirbat wel één van de beste plekken om bijvoorbeeld de Perzische Kleine Pijlstormvogel en de Jouanins Stormvogel langs de boot te krijgen. Maar wat te denken van groepen van meer dan 100 overwinterende Grauwe Franjepoten naast de boot, een waar spektakel.

We vliegen met een binnenlandse vlucht weer terug naar Muscat waar we overstappen op de vlucht naar Amsterdam.


OMAN bewerkt 9974
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

  • Dag 1

    Vlucht van Amsterdam naar Muscat

    We vertrekken vanuit Amsterdam voor de vlucht naar Muscat. Het is nu nog niet bekend met welke vlucht we gaan en wat het vluchtschema is, maar het kan zijn dat we in de avond in Muscat aankomen. Een andere mogelijkheid is dat we de volgende ochtend in Muscat aankomen.

  • Dag 2

    Omgeving Muscat en vogelen rond de stad

    De gehele dag vogelen op diverse plekken in en rond Muscat. Afhankelijk van onze aankomst gaan we gelijk al naar het Al Qurm park. Dit park is een prima gelegenheid om kennis te maken met de vogels van Oman. In dit gebied zijn al ruim 275 soorten waargenomen. We kunnen hier langs de kustweg parkeren en ons geluk beproeven met vogels boven zee en op het strand. Hopelijk zijn de eerste Reuzenzwartkopmeeuwen aangekomen, maar er zullen zeker Barabameeuwen en Heuglins meeuwen aanwezig zijn, naast de nodige sterns en steltlopers waaronder Aziatische Goudplevier en Terekruiter. We hebben hier ook zicht op een stukje mangrovebos, maar kunnen het gebied van deze zijde helaas niet in. We gaan proberen aan de zuidoost kant het park in te komen, want vaak is het pas vanaf 16.00 uur open. Soorten als Indische Scharrelaar, maar ook overwinterende blauwborsten zijn een goed begin van onze reis in dit fantastische land.

  • Dag 3

    In de vroege ochtend naar het Sayq plateau, in de middag vlucht naar Salalah

    Vandaag staat het bezoek van het Sayq Plateau op het programma. Het is een bergachtig gebied ten zuiden van Muscat. Naast overwinterende meer bekende soorten zoals Braamsluipers van de oostelijke ondersoort en Oostelijke Zwarte Roodstaarten, gaan we hier ook op zoek naar bijvoorbeeld Dwergtjiftjaf, Humes Tapuit een Oostelijke Roodstaarttapuit. Soorten waarvoor je echt in noord Oman moet zijn. Natuurlijk houden we constant de lucht in de gaten, omdat Oman rijk is aan roofvogels, met name in de winter. In Oman zijn bijvoorbeeld Overwinterende Bastaard, Keizer en Steppe arenden overal tegen te komen. In de middag gaan we richting vliegveld en vliegen we naar Salalah waar we in begin avond aankomen en onze intrek nemen in ons verblijf voor de komende acht nachten, ruim tijd genoeg om dit walhalla te gaan genieten.

  • Dag 4 t/m 10

    Vogels kijken in en rond Salalah

    Tijd voor Zuid Oman, een bestemming die de komende jaren zeker nog in populariteit zal toenemen. De combinatie van de bergen in het noorden, de zee in het zuiden en de khawrs die daarin uitmonden, maken dit gebied tot een waar paradijs voor vogelaars. We zullen elke dag vroeg op pad gaan om het mooie ochtendlicht en de koelte te benutten. Middag op de dag doen we het iets rustiger aan, omdat de vogels dan toch niet zo actief zijn en de temperaturen op zijn hoogst en in de namiddag zijn we weer volop aan het genieten van alles wat ons brengt. De exacte planning van de dagen zal afhangen van hoe de zaken ter plaatse lopen, wat zien we wel op een bepaalde plaats en wat nog niet, het weer en natuurlijk de laatste informatie van anderen over welke vogels waar aanwezig zijn. We zullen in ieder geval een aantal van de aanwezige wadi’s bezoeken. Wadi Darbat, de meest bezochte en meest drukke wadi in het gebied. Wat deze wadi speciaal maakt is de mogelijkheid om in de vroege avond met een spotlight te proberen uilen te zien en dan met name de Arabische oehoe en de Arabische Dwergooruil. Tijdens dit spotlighten kunnen dus ook andere dieren worden waargenomen, zoals goudjackhals Genetkat of zelfs Arabische wolf. We zullen dus minimaal één avond een poging wagen. Naast deze wadi zullen, met name in de vroege ochtenduren nog andere wadi’s bezocht worden. Naast deze Wadi’s zullen we dus ook een aantal khawrs bezoeken. De ene khawr is beter dan de andere, ook afhankelijk van de hoeveelheid begroeiing, maar deze riviermondingen zijn altijd een magneet voor vogels. Zo zullen we zeker de East Khawr bezoeken waar we tijdens de voorbereidingsreis onder andere drie Witstaartkieviten en twee Coromandeleenden aantroffen, naast vele steltlopers, eenden, reigers, meeuwen en sterns. Ook de khawr bij Raysut is altijd de moeite waard. Je kunt er dicht bij zee komen en in de monding zijn vaak honderden vogels aanwezig. Veel steltlopers waaronder Mongoolse en Woestijnplevieren, en Terekruiter, veel sterns waaronder soms wel meer dan 100 reuzensterns, maar ook Lachsterns, Grote Kuifsterns en hopelijk Arabische stern. In de bosjes de gebruikelijke Turkestaanse Klauwieren en soms de kenmerkende roep van de Somalische Brilvogel. En natuurlijk ook hier weer de nodige arenden in de lucht. Kortom een prima plek om te vogelen. Ook de Khawr bij Al Mughsayl is een fenomenale plek, zeker al we het zo kunnen plannen dat we hier zijn als de vis aan land wordt gebracht. 10.000en meeuwen en stern, met name Hemprichs Meeuw en Visdieven hangen hier rond, maar de leerzame Witwang en Witvleugelsterns in winterkleed en zelfs de Noddy is hier tijdens onze voorbereidingsreis hier waargenomen. En dan hebben we nog niet gesproken over de onverwachte vogelsoorten die je hier kan tegen komen zoals bijvoorbeeld de Kleine Vorkstaartplevier of de Taigastrandloper. We zullen ook wat farms gaan bezoeken ten noorden van de stad gelegen in de buurt van Thumrait. De groene velden van deze farms zijn een magneet voor trekvogels en overwinteraars. Zo troffen wij vorig jaar een veld met wel 600 Witte Kikstaarten waar ook de Maskerkwikstaart tussen zat, een vogel afkomstig uit het oosten. Ook staat er een dag Muday op het programma. Dit is DE plek voor de Zijdestaart, een fantastische soort die broed in Iran en in de winter afzakt naar het Arabisch Schiereiland. Maar niet alleen de Zijdestaart, ook diverse zandhoeders laten zich hier vaak zien en daarnaast is Muday ook de beste plek in Oman voor het waarnemen van de Nijlhoningzuiger en de Izabeltortel.

  • Dag 11

    Naar Muscat

    Overdag nog vogels kijken in Salalah en 's avonds vlucht naar Muscat en door naar Amsterdam
    We zullen de gehele dag nog vogelen in de omgeving van Salalah en in de vroege avond naar Muscat vliegen alwaar we het vliegtuig nemen naar Amsterdam.

  • Dag 12

    Aankomst Amsterdam

    Aankomst waarschijnlijk in de vroege ochtend in Amsterdam, uiteraard afhankelijk van het vlucht schema.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
  • Vlucht en luchthavenbelasting
  • Alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt
  • Vervoer ter plaatse in 4 x 4 voertuigen
  • Boottocht Mirbat
  • Reisbegeleiding door een nederlandstalige begeleider die het gebied goed kent

Exclusief
  • Visum Oman
  • Lunch en diner (ongeveer € 10,- tot € 15,- per dag)
  • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 395,-
  • Uitgaven van persoonlijke aard
  • Reis- en/of annuleringsverzekering
  • Boekingskosten € 25,- per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen