345X4537 bw3+INEZIA v2
345X3863 bw3+INEZIA
DL9R4773 bw6+INEZIA
DL9R4826 bw5+INEZIA
MGL1799 2
DL9R4898 bw5+INEZIA

Zweden

Najaarstrek bij Falsterbo

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Duizelingwekkende aantallen vogels bij één van Europa's bekendste migratiehotspots
 • Overtrekkende Steppekiekendief, Zwarte Wouw, Schreeuwarend en Bastaardarend
 • Lokale specialiteiten als Steen- en Zeearend, Ruigpootbuizerd en Rode Wouw
 • Kraanvogels in het prachtige Zweedse landschap

Is deze reis iets voor mij?

 • Eén zeer aangenaam hotel, met super ontbijt, voor de hele reis
 • Vervoer per busje - geen vliegreis nodig
 • Rustig tempo en kleine afstanden
 • Kwaliteit van de waarnemingen is belangrijker dan kwantiteit
 • Kleine groep: min. 5, max. 14 deelnemers

Reisomschrijving

Europa kent een aantal befaamde “bottlenecks” voor de vogeltrek. Dit zijn plekken waar, vaak vanwege de strategische ligging, vogels in voor- en najaar in duizelingwekkende aantallen langs komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Istanbul, Gibraltar, Eilat of de Zwarte Zeekust van Bulgarije. Maar er ligt ook een locatie met een grote reputatie op slechts zeven uur rijden van de Nederlandse grens: Falsterbo!

Falsterbo is een smalle landtong in het zuidwesten van Zweden, nabij de stad Malmö. In het najaar is dit het knooppunt waarlangs vele honderdduizenden zangvogels, steltlopers, eenden en sterns vanuit Scandinavië richting het zuiden trekken dan wel een tussenstop maken. Maar de grootste faam heeft Falsterbo verworven als hotspot voor de roofvogeltrek. Vanwege het ontbreken van de benodigde thermiek boven open water en zee zullen roofvogels altijd op zoek gaan naar de route waar ze daarvan zo min mogelijk tegenkomen. Met die kennis in het achterhoofd is één blik op de kaart vervolgens genoeg om te snappen waarom Falsterbo “the place to be” is om vogels uit heel Scandinavië en zelfs het westelijk deel van Rusland op te wachten. Vanaf dit zuidelijkste puntje van Zweden kunnen ze Denemarken aan de overkant van de Øresund zien liggen en die aanblik werkt als een magneet. Met z’n allen zullen ze dezelfde route kiezen om de oversteek naar het vasteland van West-Europa maken. Op dagen met gunstige weersomstandigheden gaat dit leiden tot spectaculaire taferelen waar je ogen en oren tekort zult komen!

Alsof dit nog niet genoeg is biedt Skåne, de provincie waarin Falsterbo ligt, ook een aantal prachtige mogelijkheden om te genieten van de lokale specialiteiten, die ook vooral uit roofvogels bestaan. Zo is de regio goed voor o.a. broedende en/of overwinterende Steen- en Zeearend, Ruigpootbuizerd, Oehoe en Rode Wouw, en zijn er tevens mooie aantallen Kraanvogels te vinden. Raven, Klapeksters en Zwarte Spechten behoren ook tot de algemenere soorten. Voeg daarbij dat we midden in de beste tijd voor najaarstrek zitten, met alle verrassingen die dat kan opleveren, en deze reis zal garant staan voor vele memorabele momenten!

Bij een bezoek aan een bestemming voor vogeltrek zijn de weersomstandigheden altijd leidend voor het bepalen van de dagindeling. De gids bekijkt van dag tot dag wat de beste planning is, zodat we op de juiste momenten op de juiste plekken zijn en dus zo veel mogelijk zien. Het onderstaande reisplan is dan ook een indicatie, waarvan afgeweken zal worden als de omstandigheden daarom vragen.


Kaart Zweden vogelreis Falsterbo
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reis van Nederland naar Falsterbo

  Vanaf ons startpunt rijden we tijdens deze reisdag rustig en met enkele tussenstops bij vogelrijke plekken langs of vlakbij de snelweg door Duitsland en Denemarken richting Zweden. In het verleden zijn tijdens dergelijke stops al de eerste leuke soorten van de reis, zoals Zeearend, Visarend en Rode Wouw, gezien. De rit wordt onderbroken door een ferryovertocht van ongeveer een uur tussen het Duitse Puttgarden en het Deense Rödby en in de tweede helft van de middag passeren we de indrukwekkende Øresundbrug tussen Denemarken en Zweden. Aan het einde van de middag checken we in in ons hotel nabij het de beste vogelplek op het schiereiland.

 • Dag 2

  In de ochtend trektelpunt, middag bossen Krankesjön-meer en steengroeve voor Oehoe

  Na het ontbijt spoeden we ons naar het trektelpunt en gaan we ons voor het eerst nestelen op wat de komende dagen onze vaste stek zal worden. Samen met de gids en de ongetwijfeld talrijke andere vogelaars uit vele landen van Europa gaan we genieten van de kwantiteit en de kwaliteit aan trekvogels die Falsterbo ons biedt. In de ochtend zullen eerst vooral de zangvogels passeren, waarna zich in de loop van de dag steeds meer roofvogels zullen melden om de oversteek van de smalle zeestraat tussen Zweden en Denemarken te wagen. ’s Middags kunnen we een bezoek brengen aan de uitkijktoren en de bossen rondom het vogelrijke Krankesjön-meer. Naast talrijke overwinterende eenden en ganzen zijn hier altijd de nodige roofvogels te vinden, broeden er Roerdompen en Baardmannetjes en zijn de bossen goed voor een breed scala aan zangvogels, zowel standvogels als doortrekkers. In een nabij gelegen steengroeve maken we kans op het zien van een Oehoe.

 • Dag 3

  In de ochtend trektelpunt, middag Näsbyholm

  We trappen de dag uiteraard weer af op het trektelpunt. Afhankelijk van het weer en de windrichting is dat óf de golfbaan, óf de heide nabij de camping. Die laatste locatie is met name goed wanneer er zich een mooie roofvogeldag zou aandienen, omdat de warme lucht boven de heide verreweg de meeste thermiek oplevert . De roofvogels weten dat uiteraard als geen ander. Ze komen van alle kanten aangevlogen, verzamelen zich boven de warme heide, schroeven op, winnen hoogte en verdwijnen vervolgens in een strakke baan richting Denemarken. Dit is dan ook dé plek om tussen de massa’s Buizerds, Sperwers en Rode Wouwen de krenten uit de roofvogelpap als Zeearend, Steenarend, Steppekiekendief, Zwarte Wouw, Schreeuwarend of Bastaardarend te pikken. ’s Middags staat een uitstapje richting de omgeving van Näsbyholm op het programma. Dit heuvelachtige landschap vol meren, bossen, ruige akkers en houtwallen is een waar walhalla voor roofvogels, maar ook voor grote aantallen overwinterende ganzen, eenden en Kraanvogels. Naast Zeearend, Rode Wouw en Ruigpootbuizerd worden hier ook regelmatig een zeldzame roofvogels gevonden die hier korte of lange tijd verblijven om te profiteren van deze blijkbaar zeer voedselrijke heuvels.

 • Dag 4

  Landtong Falsterbo

  Vandaag zijn de reisafstanden kort, want we blijven op de landtong van Falsterbo. Naast de trek is Falsterbo ook zeer geschikt om te zoeken naar vogels die voor een tussenstop neerstrijken in de bosjes, op de velden, in de plasjes of op de slikplaten die Falsterbo rijk is. ’s Middags gaan we enkele van de beste plekken bezoeken (o.a. de omgeving van de vuurtoren, de noordpunt van de landtong nabij Skanör en het bos nabij de kerk) en door middel van enkele korte wandelingen gaan we proberen de soortenlijst nóg wat langer te maken. Omdat de najaarstrek in volle gang is kun je hier werkelijk van alles verwachten!

 • Dag 5

  In de ochtend trektelpunt, middag Steenarend

  Na de gebruikelijke start op het trektelpunt gaan we ’s middags op zoek naar één van de meest aansprekende broedvogels van de provincie Skåne: de Steenarend! Fyledalen, op zo’n 80 kilometer van Falsterbo, is daarvoor veruit de meest geschikte plek. In dit landschappelijk ook prachtige dal houden zich jaarrond enkele paartjes op. We maken een wandeling langs de grens van de beboste heuvels en het open dal. Naast Steenarend behoren ook vele andere soorten roofvogels en bijvoorbeeld Klapekster, Geelgors, Glanskop en Zwarte specht tot de mogelijkheden.

 • Dag 6

  Landtong Falsterbo

  Vandaag zijn de reisafstanden kort, want we blijven op de landtong van Falsterbo. Naast de trek is Falsterbo ook zeer geschikt om te zoeken naar vogels die voor een tussenstop neerstrijken in de bosjes, op de velden, in de plasjes of op de slikplaten die Falsterbo rijk is. ’s Middags gaan we enkele van de beste plekken bezoeken (o.a. de omgeving van de vuurtoren, de noordpunt van de landtong nabij Skanör en het bos nabij de kerk) en door middel van enkele korte wandelingen gaan we proberen de soortenlijst nóg wat langer te maken. Omdat de najaarstrek in volle gang is kun je hier werkelijk van alles verwachten!

 • Dag 7

  Terugreis naar Nederland

  Na het ontbijt checken we uit en vertrekken weer richting Nederland. Via dezelfde route als waarmee we gekomen zijn maar met enkele tussenstops rijden we in een uur of acht terug naar ons begin/eindpunt, waar we aan het eind van de middag aankomen.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt en lunch
 • Vervoer van en naar Zweden
 • CO2 compensatie reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle toegangsgelden
 • Nederlandstalige reisbegeleider

Exclusief
 • (Reis)verzekering
 • Diner
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 9,00 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 225,-
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen